joi, 28 mai 2015

Căței
1.AFFENPINSCHER
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2 stea3
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2 stea3
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Dresaj
    stea1 stea2 stea3
  • Paza
    stea1 stea2 stea3
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3
Standard rasa
NumeAffenpinscher
Cod rasaGrupa 2, numarul 186
PoreclaAffen, Affie, caine maimuta (monkey dog)
Tara de origineGermania
Greutate2.9-6.0 kg
Inaltime23-30 cm
BlanaAspra
CuloareNegru, argintiu, rosiatica
Capacitate la nastere2-3 pui
Speranta de viata11-14 ani
Un affenpinscher are personalitate, este amuzant, rautacios. Inteligența, apariția si atitudinea il fac un bun animal de companie, insa copii trebuie sa fie invațați felul in care sa se joace cu acest caine. Marimea mica il face potrivit pentru apartament, este foarte activ in casa si are nevoie de exerciții, insa se bucura si pentru plimbari. Affenpinscher este usor de crescut  si nu roade papucii, este devotat si loial.
affenpinscher-profil-apartament

Origine si istoric

Rasa affenpinscher este cea mai veche rasa germana fiind portretizata de Albrech Durer si Jan van Eyck la inceputul anilor 1400. A fost recunoscuta insa din anii 1600,  dar exemplarele erau puțin mai mari, aproximativ 30-33 cm. Rasa a fost dezvoltata pentru a prinde rozatoarele din bucatarii, hambare. 
Culoarea blanii in Europa si Anglia a fost mereu neagra sau gri; in Canada, Mexic si Insulele Bermude se accepta si alte variante de culoare a blanii: argintiu , negru si bronz, sau bej . Mai este numit “micul diavol mustacios” sau “cainele maimuța”. La sfarsitul anului 2001, in Norvegia existau doar 50 exemplare de affenpinscher. 

Descriere fizica

Affenpinscher are un corp echilibrat, cu par aspru si aspect de caine-jucarie. Inteligența si buna purtarea il fac un animal de companie foarte bun.
Are blana densa, aspra si are aproape 2.5 cm lungime, aspectul haios fiind dat de lungimea neregulata a blanii si asemanarea cu o maimuța. Affenpinscher are urechile lasate, iar daca sunt taiate devin ridicate. 
Affenpinscher

Comportament si personalitate

Affenpinscher este o combinație fericita de sarm si tarie. Este un caine mic, agil si cu un mare curaj; in anumite situații arata sensibilitate si gingasie. Este neobisnuit de inteligent si invața repede; poseda un tip de gandire care te face sa-l privesti cu uimire.
Affenpinscher este un caine mic cu o mare atitudine. Este un caine-model in calatorii pentru ca se adapteaza la schimbari. Este curat si necesita o minima ingrijire.
Affenpinscher este mereu in alterta pentru a-si proteja stapanul, casa si obiectele. Se ia foarte in serios, iar inteligența si dorința de a face pe plac il fac ascultator. Este aventuros, curios si incapațanat, insa ii place sa se joace si este amuzant. Cainele affenpinscher ofera incredere, este plin de viața, afectuos cu membrii familiei si este foarte protector. Acest cațelus se bucura cand este cu familia si seamana cu un terrier.
Are simțul proprietații cand vine vorba de jucarii sau mancare, de aceea nu este recomandat pentru copiii foarte mici. Affenpinscher latra destul de mult pentru a compensa statura lui mica si poate deveni nervos daca este atacat si nu arata deloc frica in fața agresorilor. O dovada de tarie si curaj inclusiv pentru noi, oamenii.
Cresterea unui affenpinscher poate fi o experiența placuta si plina de invațaturi. Dezvoltarea lui depinde de cata grija ii oferi cand este foarte mic si sa-l faci sa se simta confortabil si in siguranța in noua lui familie. Increderea in stapanul sau il va face devotat si prietenos. Se spune ca nu este nevoie sa ții un affenpinscher in lesa pentru ca te urmareste peste tot. Totusi este un caine curios, iar daca zareste ceva interesant pe cealalta parte a strazii, nu se va opri sa se uite daca vine vreo masina, de aceea e bine sa-l ții in lesa in timpul plimbarilor.
Affenpinscher pui

Ingrijire si hrana

Affenpinscher are nevoie de sase mese pe zi cu porții mici pana la varsta de 6 luni, apoi vei reduce la 3 mese pe zi, crescand in acelasi timp porțiile. Dupa luna a zecea, doua mese pe zi vor fi suficiente. Este bine sa monitorizezi porțiile de mancare, pentru ca are un apetit crescut, iar blana ascunde eficient problemele de greutate. A lasa o cupa cu mancare la dispoziția lui este contraindicat. Bineințeles ca affenpinscher prefera hrana ce conține carne de miel sau pui si asigura-te ca este de buna calitate, fara conservanți sau coloranți, fara seu de vita, BHA, BHT, melasa din trestia de zahar si Etoxiquina. Singurul conservant acceptat este Tocopherol pentru ca are la baza vitamina E. Desi costa mai mult, este recomandata hrana uscata care are doar ingrediente naturale, iar ingredientele din carne sa fie specificate detaliat.
Blana affenpinscherului nu trebuie taiata foarte scurt pentru ca poate fi afectata pentru mulți ani; este bine sa fie periat, chiar si zilnic. Parul din jurul ochilor e bine sa-l tai pentru a preveni iritarea. Fiind uncaine de apartament, pastreaza-l curat, iar baile sunt indicate, chiar daca el nu este prea vesel la contactul cu apa. Bunavoința si rabdarea ta il vor calma. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Affenpinscher este in general o rasa sanatoasa, insa poate dezvolta probleme de sanatate: ulcer cornean, probleme respiratorii, luxații, artrita. Medicii veterinari recomanda ca affenpinscher sa fie testat pentru a fi descoperite eventualele probleme ale oaselor sau cardiace.
Pentru un affenpinscher sanatos si fericit sunt recomandate controalele veterinare regulate, administrarea de suplimente alimentare si o ingrijire corespunzatoare.

Conditii de viata

Affenpinscher este un caine de apartament, foarte activ in interior, este fericiți chiar si fara o curte, insa are nevoie de plimbari zilnice, altfel va fi predispus la probleme de sanatate. Este sensibil la temperaturi extreme. 
affenpinscher-curte

Dresaj

Dresajul rasei affenpinscher ar trebui sa inceapa devreme, pentru ca vor fi mai fericiți atunci cand stiu ce anume astepți de la ei. Are nevoie de o metoda de dresaj mai ferma si fiindca este inteligent, nu raspunde la repetiții. Affenpenscher iubeste varietatea sarcinilor asa ca nu se plictiseste. Un alt aspect important al dresajului este “socializarea” adica sa-l obisnuiesti cu alți oameni si animale.
Affenpinscher este in mod natural jucaus si rautacios, deci nu te astepta sa fie un caine serios. Ii place sa fie in mijlocul acțiunii si devine distrat de obiectele inconjuratoare. Dresajul trebuie sa fie scurt, intr-un mediu fara obiecte care sa-i distraga atenția. Dresajul la affenpinscher necesita rabdare din partea ta si e bine sa ignori aspectele negative din comportamentul cainelui. Incurajeaza-l sa-ți urmeze sarcinile, inclusiv prin recompense.

Utilitate

Daca te confrunți cu prezența sobolanilor, poate ar trebui sa-ți iei un affenpinscher. Este potrivit pentru a aduce familiilor veselie in casa, fiind jucaus, e o companie buna pentru copii.

Reproducere

Affenpinscher este o rasa destul de rara, iar reproducerea este dificila. Informațiile desprereproducerea la affenpinscher sunt aproape inexistente. Cel mai bine este sa apelezi la o canisa.

Prietenie cu omul

Are o remarcabila frumusețe interioara, iar daca ai un affenpinscher inseamna ca ai un prieten credincios pe viața. 
Affen portret

Periculozitate

Singurele riscuri ar rezulta din interacțiunea affenpinscher-ului cu copiii. Se pot rani reciproc sau copiii pot rani cainele, de aceea este foarte bine sa fie supravegheați atunci cand se joaca. Un caine se adapteaza stapanului sau, iar daca este inconjurat de dragoste si atenție va oferi acelasi lucru.

2.AIREDALE TERRIER
Airedale Terrier
  • Energie
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Afectiune
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2 stea3
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Dresaj
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Paza
    stea1 stea2 stea3
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
NumeAiredale Terrier
Cod rasaGrupa 3, numarul 7
PoreclaWaterside Terrier, Bingley Terrier, Airedale, Regele Terrierilor
Tara de origineAnglia
Greutate25-30 kg
Inaltime58-61 cm
BlanaLungime medie
CuloareNegru, maro
Capacitate la nastere8 pui
Speranta de viata10-12 ani
Un Airedale Terrier este foarte inteligent si foarte potrivit pentru o familie. Pentru ca esti o fire energica, iți place sa faci miscare, mereu activ si ai nevoie de un partener pentru iesirile tale in parc cu bicicleta.

Origine si istoric

Airedale Terrier isi are originile in Anglia in secolul al XVIII- lea. Primii Airedale Terrieri aratau complet diferit fața de actuala lor infațisare si insoțeau oamenii la vanatoare sau pentru a prinde rozatoarele. Mai tarziu, la debutul secolului al XX-lea acesta a inceput sa fie folosit de catre Armata Angliei, aceasta rasa fiind foarte folosita in Scoala de Antrenament pentru Caini de Razboi. 

Descriere fizica

Airedale Terrier sau “Regele Terrierilor” este cel mai mare dintre terrieri si un caine util. Are doua straturi de blana, cea de la suprafața este dura, densa si usor ondulata, celalalt substrat de blana fiind moale si matasos. Airedale Terrier are picioarele foarte lungi care ii dau un aspect de eleganța si fluiditate. 
airedale-terrier-decriere-fizica

Comportament si personalitate

Airedale Terrier este in general bun cu copiii daca este invațat de mic sa socializeze, totusi s-ar putea sa se joace prea dur cu cei foarte mici. Este curajos, protectiv si destul de prietenos cu strainii. Este un caine Inteligent, placut si loial. Cere afecțiune si iubire in permanența. Sensibil, receptiv, poate fi dresat la un nivel foarte inalt. Airedale Terrier iubeste distracția, iar cand este mic e foarte jucaus. Airedale e incantat sa-ți faca pe plac atunci cand nu sunt elemente care-i distrag atenția (alt caine, mancare).
Airedale este extrem de loial, dar un vanator pasionat si e bine sa fii foarte ager si sa-l prinzi atunci cand ținteste o bucata de carne de vita! Airedale Terrier iubeste viața, insa devine foarte zgomotos atunci cand nu primeste suficienta stimulare fizica si mentala, mai ales pentru ca este inteligent.
Airedale poate arata o anumita dominanța asupra membrilor familiei pentru ca ii percepe ca fiind supusi. Acest lucru poate sa-l faca plin de sine si neascultator. Vei vedea deseori puiul de Airedale ca este rautacios pentru ca iți roade pantofii in timp ce tu te uiți la el. Acesta este un comportament bun al cainelui Airedale pentru ca arata ca nu este timid sau introvertit, ci jucaus.
Airedale Terrier  se poarta foarte bine cu pisicile, iar uneori incearca sa domine alți caini. Acest lucru depinde si de felul in care este tratat de catre oameni, de dresaj si de celalalt caine. 
airedale-terrier-profil-vanator

Ingrijire si hrana

Airedale Terrier a fost dezvoltat pentru o munca activa si are nevoie de multe exerciții. Are nevoie de lungi plimbari zilnice. Ii place sa se joace cu mingea, sa inoate, sa recupereze obiecte aruncate, iar cand este mare ii place sa alerge langa o bicicleta. Airedale Terrier  va deveni nelinistit si plictisit daca nu are parte de multa activitate. Mai mult,  are obisnuința sa intre in bucluc. Primii doi ani de viața la AiredaleTerrier sunt cei mai intensi si activi, apoi incepe sa devina mai moale.
Blana rasei Airedale Terrier este dura, scurta si dubla. E indicat sa fie scurtata de doua ori pe an, si sa-l perii de trei-patru ori pe saptamana, altfel poate naparli foarte mult. De asemenea este indicat sa ii scurtezi si parul dintre pernițele de la picioare. Barba e bine s-o speli si s-o tai din cand in cand, la fel si cu restul parului lung de pe fața.
Verifica-i urechile, ochii si dinții de fiecare data. Foloseste pentru Airedale Terrier o pasta de dinți de calitate, periaza-i dinții folosind o manusa. Unghiile de asemenea au nevoie sa fie taiate cel puțin o data pe luna. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Rasa terrier este sanatoasa, iar Airedale Terrier nu face excepție. Au nevoie de vaccinuri regulate si tratamente preventive impotriva puricilor, iar vizita la veterinar e bine sa devina rutina pentru a preveni problemele de sanatate inainte ca acestea sa avanseze si sa devina foarte problematice.
Printre riscurile la care este supusa rasa Airedale Terrier se numara: displazia de sold, afecțiune care se intalneste la toate rasele de caini medii si mari. Probleme gastrice pot fi prevenite prin trei mese pe zi, la fiecare masa ii vei da porții mici . Pielea uscata poate fi cauzata de o lipsa a acidului gras Omega3 ce poate fi adaugat in mancare. Alergiile pielii pot fi intalnite la majoritatea raselor si se pot trata prin antihistaminice (medicamente impotriva alergiilor) si schimbarea hranei. 
Airedale terrier

Conditii de viata

Nu se recomanda sa ții  un Airedale Terrier intr-un apartament. Este foarte activ si ar fi foarte fericit sa alerge prin curte sau prin paduri. 

Dresaj

Dreseaza-ți Airedale Terrier sa nu sara pe oameni! Are nevoie de un dresaj potrivit si un stapan care sa stie sa puna in evidența ce este mai bun din acest caine. A dresa un Airedale Terrier este asemanator cu cresterea si disciplinarea unui copil. Nu raspunde la comenzi arogante sau dure.
Incearca sa-i oferi varietate in dresaj, facand din exerciții o provocare. Airedale Terrier are nevoie de un educator calm, ferm, consistent si in care sa aiba incredere. Cu o atitudine potrivita poți face dinAiredale Terrier un caine sportiv sau chiar de paza!
Unul dintre cele mai importante lucruri de care are nevoie un Airedale este socializarea. E bine sa-l inveți sa fie sociabil inca din primele zile cu tine. E greu sa-i corectezi comportamentele nedorite candAiredale va fi deja matur.

Utilitate

Airedale Terrier este un bun partener de drumeții si antrenamente sportive, intreține atmosfera intr-o familie cu copii mici si este un bun caine de paza. Inca se mai comporta ca la vanatoare, chiar daca rasaAiredale Terrier a fost folosita in ultimele decenii ca animal de companie.
caini-airedale-terrier-caine-de-paza

Prietenie cu omul

Daca esti in cautarea unui caine care sa te astepte acasa in timp ce esti toata ziua la serviciu, nu-ți vei dori un Airedale. Daca iți doresti un caine doar pentru competiții si prezentari, Airedale poate fi potrivit, sau probabil ca nu. Daca iți doresti un caine cu care sa alergi sau sa inoți, un animal de familie si un caine pentru competiții, Airedale va fi alegerea potrivita pentru tine. El nu se mulțumeste sa fie doar un simplu animal de companie.

Periculozitate

Airedale Terrier poate deveni agresiv cu alte animale, dar si cu omul daca nu ii sunt satisfacute toate nevoile. Este bine de reținut ca animalele sunt ca oamenii, de aceea e bine sa ne comportam cu ele ca atare.

3.AKBASH
Akbash
  • Energie
    stea1 stea2
  • Afectiune
    stea1 stea2 stea3
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2
  • Dresaj
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Paza
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
NumeAkbash
Cod rasaNu este recunoscut de Federatia Chinologica Internationala
Tara de origineTurcia
Greutate34-64 kg
Inaltime69-86 cm
BlanaDublu strat, lungime medie
CuloareAlba
Capacitate la nastere7 pui
Speranta de viata10-11 ani
Daca ai un spațiu foarte mare, experiența in a disciplina caini, o turma de animale si ai nevoie de un caine care sa le pazeasca, atunci Akbash va fi cainele perfect. Din nefericire, pentru cei care cauta compania cainilor care dorm la ei in pat, Akbash nu e cea mai buna alegere. 

Origine si istoric

Rasa Akbash este una dintre cele mai vechi rase de caini existente, iar o parte din istoria sa ramane un mister. Akbash cu blana alba (ce ii da si numele rasei, “akbash” in limba turca inseamna “cap alb”) a fost destinat pazirii turmelor de oi, iar blana il facea usor de observat si nu era confundat cu pradatorii. O rasa inrudita cu Akbash este Karabash (“cap negru”) si era destinata aceluiasi scop. 
Se pare ca istoria rasei Akbash incepe cu 3000 de ani in urma. Descoperirile arheologice sugereaza ca acum 10.000 de ani a sosit o civilizație care a ocupat Turcia de astazi si care a inceput sa domesticeasca animale si sa cultive plante. 
caine-akbash-origine-si-istoric

Descriere fizica

Akbash este un caine mare, puternic si mai flexibil decat celelalte rase de paza turcesti, iar unii Akbashpot fi si mai inalți. Exista doua tipuri de rasa Akbash, una cu parul mai scurt potrivita pentru mediile cu temperaturi mai ridicate, iar cealalta cu parul mai lung, pentru medii cu temperaturi scazute. Blana rasei Akbash este in dublu strat, intotdeauna de culoare alba.

Comportament si personalitate

Akbash are o personalitate calma si responsabila. Ca rasa nu este nici timida, nici macar agresiva. Daca il folosesti pe post de caine de protecție, devine suspicios cu strainii care-i calca teritoriul, din cauza sunetelor neobisnuite si schimbarii mediului. Akbash nu este ostil si in mod natural gandeste independent. Akbash poate fi foarte puternic in fața pradatorilor si delicat cu mieii si copiii. Akbash se va lupta cu un pradator sau se va apara de el doar atunci cand considera ca este neaparat necesar.
In rolul de caine de paza al turmelor, Akbash va petrece ore intregi intins pe pasune. Are un nivel scazut de energie si se spune ca mereu stie ce se intampla in jurul lui si ca doarme cu un ochi deschis. De regula patruleaza perimetrul zonei lor, asculta si miros dincolo de “gardul” lor. Akbash isi pastreaza multa energie pentru momentele de urgența in care va intalni un pradator.
Cand isi pazeste turmele, Akbash emana multa putere, este concentrat, rezistent si perseverent. Viteza lui incredibila, corpul flexibil si atletic ii dau forța fizica de care are nevoie pentru a pazi eficient. Cei mai mulți pradatori nu se vor confrunta deschis cu Akbash, insa de cateva ori tot vor incerca. Pentru a evita ranirea animalelor din turma si pentru a le asigura o protecție buna, este indicat sa folosesti mai mulți caini din rasa Akbash.
Akbash este nepotrivit ca animal de companie. Daca este dresat de mic, poate fi asemenea unui animal domestic. Rasa Akbash a fost dezvoltata pentru a fi independenta si este dificil sa se supuna dresajului. Nu e un caine caruia sa-i placa sa prinda mingea sau sa se joace cu ea. Akbash prefera zonele deschise si poate deveni nemulțumit si cu probleme de comportament, va scapa sau va deveni distructiv daca il ții intr-o curte mica.
Akbash nu este un caine pentru oricine. Este un caine de munca si ar fi fericit sa i se dea sarcini compatibile rasei lui, sau macar sa-l ții ocupat mental. Akbash este cunoscut pentru inteligența, curaj, independența si loialitate. Akabash poate fi foarte apropiat de stapanul lui si sa dea dovada de sensibilitate, nu multe rase fac acest lucru. 
caine-akbash-caine-de-munca

Ingrijire si hrana

Pentru ca Akbash este o rasa pentru protejarea turmelor si isi petrece majoritatea timpului afara, facandu-si treaba, blana s-a dezvoltat astfel incat sa nu necesite multa ingrijire. Totusi o periere saptamanala a blanii nu e o idee rea, mai ales ca previne naparlirea in exces.
Sa speli un Akbash este o sarcina provocatoare si de cele mai multe ori nu e necesara. Produsele de curațare dauneaza stratului protector al blani si lasa in urma un caine mai puțin sanatos.
Plimbarile zilnice si alergarile nu sunt asa importante pentru Akbash si ar trebui realizate doar atunci cand curtea nu este disponibila. Atitudinea mandra a rasei Akbash il va face mai puțin activ atunci cand este in lesa si nu apreciaza atat de mult exercițiile, ci mai degraba vor sa aiba un spațiu intins la dispoziție.  

Sanatate si puncte vulnerabile

Printre afecțiunile intalnite la rasa Akbash se intalnesc: displazia de sold si osteocondrita disecanta, ambele fiind afecțiuni osoase. In general, Akbash este o rasa sanatoasa. 
catei-akbash-rasa-sanatoasa

Conditii de viata

Akbash este o rasa care traieste in spații deschise, iar mediul salbatic este ideal pentru aceasta rasa.Akbash nu se va simți bine intr-un apartament sau aproape de oras si va deveni nelinistit si disperat daca il vei ține inchis pentru o perioada mai lunga de timp. Daca este ținut la țara, Akbash are nevoie de o curte mare in care sa-si poata face exercițiile. 

Dresaj

Akbash raspunde bine la dresaj, mai ales daca este adaptat personalitații lui, de aceea e bine sa fii dominant si sa menții aceasta atitudine pentru a-l putea controla si avea incredere in el. Este bine sa fie luate masuri stricte cu Akbash si sa nu te temi in a folosi tehnici usor negative si rabdare.
Intre sase luni si un an, Akbash traverseaza o perioada critica pentru dresaj si probabil va fi nevoie de un efort suplimentar pentru a-l dresa. Akbash nu ar trebui sa fie lasat nesupravegheat in preajma copiilor. Daca dresajul va fi efectuat corespunzator, nu vei avea probleme cu Akbash la maturitate. 

Utilitate

Akbash e un caine potrivit pentru a pazi turmele si mai puțin potrivit ca animal de companie. 

Prietenie cu omul

Toata lumea doreste sa-si protejeze familia. Poate fi o greseala mare sa alegi un Akbash pentru a-ți proteja casa, mai ales daca nu ai experiența in cresterea unui asemenea caine. Chiar si dupa ce a fost dresat, Akbash ramane un caine independent, pentru ca din acest motiv a fost dezvoltat. Akbashpoate deveni agresiv atunci cand este amenințat. In timp ce il poți invața pe Akbash sa-ți protejeze copiii si familia, daca un strain face miscarea gresita, iar cainele interpreteaza incorect, te poți alege cu o prietenie stricata. Akbash iubeste oile, caprele si chiar caii.
catelush-akbash-caine-independent

Akbash
  • Energie
    stea1 stea2
  • Afectiune
    stea1 stea2 stea3
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2
  • Dresaj
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Paza
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
NumeAkbash
Cod rasaNu este recunoscut de Federatia Chinologica Internationala
Tara de origineTurcia
Greutate34-64 kg
Inaltime69-86 cm
BlanaDublu strat, lungime medie
CuloareAlba
Capacitate la nastere7 pui
Speranta de viata10-11 ani
Daca ai un spațiu foarte mare, experiența in a disciplina caini, o turma de animale si ai nevoie de un caine care sa le pazeasca, atunci Akbash va fi cainele perfect. Din nefericire, pentru cei care cauta compania cainilor care dorm la ei in pat, Akbash nu e cea mai buna alegere. 

Origine si istoric

Rasa Akbash este una dintre cele mai vechi rase de caini existente, iar o parte din istoria sa ramane un mister. Akbash cu blana alba (ce ii da si numele rasei, “akbash” in limba turca inseamna “cap alb”) a fost destinat pazirii turmelor de oi, iar blana il facea usor de observat si nu era confundat cu pradatorii. O rasa inrudita cu Akbash este Karabash (“cap negru”) si era destinata aceluiasi scop. 
Se pare ca istoria rasei Akbash incepe cu 3000 de ani in urma. Descoperirile arheologice sugereaza ca acum 10.000 de ani a sosit o civilizație care a ocupat Turcia de astazi si care a inceput sa domesticeasca animale si sa cultive plante. 
caine-akbash-origine-si-istoric

Descriere fizica

Akbash este un caine mare, puternic si mai flexibil decat celelalte rase de paza turcesti, iar unii Akbashpot fi si mai inalți. Exista doua tipuri de rasa Akbash, una cu parul mai scurt potrivita pentru mediile cu temperaturi mai ridicate, iar cealalta cu parul mai lung, pentru medii cu temperaturi scazute. Blana rasei Akbash este in dublu strat, intotdeauna de culoare alba.

Comportament si personalitate

Akbash are o personalitate calma si responsabila. Ca rasa nu este nici timida, nici macar agresiva. Daca il folosesti pe post de caine de protecție, devine suspicios cu strainii care-i calca teritoriul, din cauza sunetelor neobisnuite si schimbarii mediului. Akbash nu este ostil si in mod natural gandeste independent. Akbash poate fi foarte puternic in fața pradatorilor si delicat cu mieii si copiii. Akbash se va lupta cu un pradator sau se va apara de el doar atunci cand considera ca este neaparat necesar.
In rolul de caine de paza al turmelor, Akbash va petrece ore intregi intins pe pasune. Are un nivel scazut de energie si se spune ca mereu stie ce se intampla in jurul lui si ca doarme cu un ochi deschis. De regula patruleaza perimetrul zonei lor, asculta si miros dincolo de “gardul” lor. Akbash isi pastreaza multa energie pentru momentele de urgența in care va intalni un pradator.
Cand isi pazeste turmele, Akbash emana multa putere, este concentrat, rezistent si perseverent. Viteza lui incredibila, corpul flexibil si atletic ii dau forța fizica de care are nevoie pentru a pazi eficient. Cei mai mulți pradatori nu se vor confrunta deschis cu Akbash, insa de cateva ori tot vor incerca. Pentru a evita ranirea animalelor din turma si pentru a le asigura o protecție buna, este indicat sa folosesti mai mulți caini din rasa Akbash.
Akbash este nepotrivit ca animal de companie. Daca este dresat de mic, poate fi asemenea unui animal domestic. Rasa Akbash a fost dezvoltata pentru a fi independenta si este dificil sa se supuna dresajului. Nu e un caine caruia sa-i placa sa prinda mingea sau sa se joace cu ea. Akbash prefera zonele deschise si poate deveni nemulțumit si cu probleme de comportament, va scapa sau va deveni distructiv daca il ții intr-o curte mica.
Akbash nu este un caine pentru oricine. Este un caine de munca si ar fi fericit sa i se dea sarcini compatibile rasei lui, sau macar sa-l ții ocupat mental. Akbash este cunoscut pentru inteligența, curaj, independența si loialitate. Akabash poate fi foarte apropiat de stapanul lui si sa dea dovada de sensibilitate, nu multe rase fac acest lucru. 
caine-akbash-caine-de-munca

Ingrijire si hrana

Pentru ca Akbash este o rasa pentru protejarea turmelor si isi petrece majoritatea timpului afara, facandu-si treaba, blana s-a dezvoltat astfel incat sa nu necesite multa ingrijire. Totusi o periere saptamanala a blanii nu e o idee rea, mai ales ca previne naparlirea in exces.
Sa speli un Akbash este o sarcina provocatoare si de cele mai multe ori nu e necesara. Produsele de curațare dauneaza stratului protector al blani si lasa in urma un caine mai puțin sanatos.
Plimbarile zilnice si alergarile nu sunt asa importante pentru Akbash si ar trebui realizate doar atunci cand curtea nu este disponibila. Atitudinea mandra a rasei Akbash il va face mai puțin activ atunci cand este in lesa si nu apreciaza atat de mult exercițiile, ci mai degraba vor sa aiba un spațiu intins la dispoziție.  

Sanatate si puncte vulnerabile

Printre afecțiunile intalnite la rasa Akbash se intalnesc: displazia de sold si osteocondrita disecanta, ambele fiind afecțiuni osoase. In general, Akbash este o rasa sanatoasa. 
catei-akbash-rasa-sanatoasa

Conditii de viata

Akbash este o rasa care traieste in spații deschise, iar mediul salbatic este ideal pentru aceasta rasa.Akbash nu se va simți bine intr-un apartament sau aproape de oras si va deveni nelinistit si disperat daca il vei ține inchis pentru o perioada mai lunga de timp. Daca este ținut la țara, Akbash are nevoie de o curte mare in care sa-si poata face exercițiile. 

Dresaj

Akbash raspunde bine la dresaj, mai ales daca este adaptat personalitații lui, de aceea e bine sa fii dominant si sa menții aceasta atitudine pentru a-l putea controla si avea incredere in el. Este bine sa fie luate masuri stricte cu Akbash si sa nu te temi in a folosi tehnici usor negative si rabdare.
Intre sase luni si un an, Akbash traverseaza o perioada critica pentru dresaj si probabil va fi nevoie de un efort suplimentar pentru a-l dresa. Akbash nu ar trebui sa fie lasat nesupravegheat in preajma copiilor. Daca dresajul va fi efectuat corespunzator, nu vei avea probleme cu Akbash la maturitate. 

Utilitate

Akbash e un caine potrivit pentru a pazi turmele si mai puțin potrivit ca animal de companie. 

Prietenie cu omul

Toata lumea doreste sa-si protejeze familia. Poate fi o greseala mare sa alegi un Akbash pentru a-ți proteja casa, mai ales daca nu ai experiența in cresterea unui asemenea caine. Chiar si dupa ce a fost dresat, Akbash ramane un caine independent, pentru ca din acest motiv a fost dezvoltat. Akbashpoate deveni agresiv atunci cand este amenințat. In timp ce il poți invața pe Akbash sa-ți protejeze copiii si familia, daca un strain face miscarea gresita, iar cainele interpreteaza incorect, te poți alege cu o prietenie stricata. Akbash iubeste oile, caprele si chiar caii.
catelush-akbash-caine-independent
Akbash
  • Energie
    stea1 stea2
  • Afectiune
    stea1 stea2 stea3
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2
  • Dresaj
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Paza
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
NumeAkbash
Cod rasaNu este recunoscut de Federatia Chinologica Internationala
Tara de origineTurcia
Greutate34-64 kg
Inaltime69-86 cm
BlanaDublu strat, lungime medie
CuloareAlba
Capacitate la nastere7 pui
Speranta de viata10-11 ani
Daca ai un spațiu foarte mare, experiența in a disciplina caini, o turma de animale si ai nevoie de un caine care sa le pazeasca, atunci Akbash va fi cainele perfect. Din nefericire, pentru cei care cauta compania cainilor care dorm la ei in pat, Akbash nu e cea mai buna alegere. 

Origine si istoric

Rasa Akbash este una dintre cele mai vechi rase de caini existente, iar o parte din istoria sa ramane un mister. Akbash cu blana alba (ce ii da si numele rasei, “akbash” in limba turca inseamna “cap alb”) a fost destinat pazirii turmelor de oi, iar blana il facea usor de observat si nu era confundat cu pradatorii. O rasa inrudita cu Akbash este Karabash (“cap negru”) si era destinata aceluiasi scop. 
Se pare ca istoria rasei Akbash incepe cu 3000 de ani in urma. Descoperirile arheologice sugereaza ca acum 10.000 de ani a sosit o civilizație care a ocupat Turcia de astazi si care a inceput sa domesticeasca animale si sa cultive plante. 
caine-akbash-origine-si-istoric

Descriere fizica

Akbash este un caine mare, puternic si mai flexibil decat celelalte rase de paza turcesti, iar unii Akbashpot fi si mai inalți. Exista doua tipuri de rasa Akbash, una cu parul mai scurt potrivita pentru mediile cu temperaturi mai ridicate, iar cealalta cu parul mai lung, pentru medii cu temperaturi scazute. Blana rasei Akbash este in dublu strat, intotdeauna de culoare alba.

Comportament si personalitate

Akbash are o personalitate calma si responsabila. Ca rasa nu este nici timida, nici macar agresiva. Daca il folosesti pe post de caine de protecție, devine suspicios cu strainii care-i calca teritoriul, din cauza sunetelor neobisnuite si schimbarii mediului. Akbash nu este ostil si in mod natural gandeste independent. Akbash poate fi foarte puternic in fața pradatorilor si delicat cu mieii si copiii. Akbash se va lupta cu un pradator sau se va apara de el doar atunci cand considera ca este neaparat necesar.
In rolul de caine de paza al turmelor, Akbash va petrece ore intregi intins pe pasune. Are un nivel scazut de energie si se spune ca mereu stie ce se intampla in jurul lui si ca doarme cu un ochi deschis. De regula patruleaza perimetrul zonei lor, asculta si miros dincolo de “gardul” lor. Akbash isi pastreaza multa energie pentru momentele de urgența in care va intalni un pradator.
Cand isi pazeste turmele, Akbash emana multa putere, este concentrat, rezistent si perseverent. Viteza lui incredibila, corpul flexibil si atletic ii dau forța fizica de care are nevoie pentru a pazi eficient. Cei mai mulți pradatori nu se vor confrunta deschis cu Akbash, insa de cateva ori tot vor incerca. Pentru a evita ranirea animalelor din turma si pentru a le asigura o protecție buna, este indicat sa folosesti mai mulți caini din rasa Akbash.
Akbash este nepotrivit ca animal de companie. Daca este dresat de mic, poate fi asemenea unui animal domestic. Rasa Akbash a fost dezvoltata pentru a fi independenta si este dificil sa se supuna dresajului. Nu e un caine caruia sa-i placa sa prinda mingea sau sa se joace cu ea. Akbash prefera zonele deschise si poate deveni nemulțumit si cu probleme de comportament, va scapa sau va deveni distructiv daca il ții intr-o curte mica.
Akbash nu este un caine pentru oricine. Este un caine de munca si ar fi fericit sa i se dea sarcini compatibile rasei lui, sau macar sa-l ții ocupat mental. Akbash este cunoscut pentru inteligența, curaj, independența si loialitate. Akabash poate fi foarte apropiat de stapanul lui si sa dea dovada de sensibilitate, nu multe rase fac acest lucru. 
caine-akbash-caine-de-munca

Ingrijire si hrana

Pentru ca Akbash este o rasa pentru protejarea turmelor si isi petrece majoritatea timpului afara, facandu-si treaba, blana s-a dezvoltat astfel incat sa nu necesite multa ingrijire. Totusi o periere saptamanala a blanii nu e o idee rea, mai ales ca previne naparlirea in exces.
Sa speli un Akbash este o sarcina provocatoare si de cele mai multe ori nu e necesara. Produsele de curațare dauneaza stratului protector al blani si lasa in urma un caine mai puțin sanatos.
Plimbarile zilnice si alergarile nu sunt asa importante pentru Akbash si ar trebui realizate doar atunci cand curtea nu este disponibila. Atitudinea mandra a rasei Akbash il va face mai puțin activ atunci cand este in lesa si nu apreciaza atat de mult exercițiile, ci mai degraba vor sa aiba un spațiu intins la dispoziție.  

Sanatate si puncte vulnerabile

Printre afecțiunile intalnite la rasa Akbash se intalnesc: displazia de sold si osteocondrita disecanta, ambele fiind afecțiuni osoase. In general, Akbash este o rasa sanatoasa. 
catei-akbash-rasa-sanatoasa

Conditii de viata

Akbash este o rasa care traieste in spații deschise, iar mediul salbatic este ideal pentru aceasta rasa.Akbash nu se va simți bine intr-un apartament sau aproape de oras si va deveni nelinistit si disperat daca il vei ține inchis pentru o perioada mai lunga de timp. Daca este ținut la țara, Akbash are nevoie de o curte mare in care sa-si poata face exercițiile. 

Dresaj

Akbash raspunde bine la dresaj, mai ales daca este adaptat personalitații lui, de aceea e bine sa fii dominant si sa menții aceasta atitudine pentru a-l putea controla si avea incredere in el. Este bine sa fie luate masuri stricte cu Akbash si sa nu te temi in a folosi tehnici usor negative si rabdare.
Intre sase luni si un an, Akbash traverseaza o perioada critica pentru dresaj si probabil va fi nevoie de un efort suplimentar pentru a-l dresa. Akbash nu ar trebui sa fie lasat nesupravegheat in preajma copiilor. Daca dresajul va fi efectuat corespunzator, nu vei avea probleme cu Akbash la maturitate. 

Utilitate

Akbash e un caine potrivit pentru a pazi turmele si mai puțin potrivit ca animal de companie. 

Prietenie cu omul

Toata lumea doreste sa-si protejeze familia. Poate fi o greseala mare sa alegi un Akbash pentru a-ți proteja casa, mai ales daca nu ai experiența in cresterea unui asemenea caine. Chiar si dupa ce a fost dresat, Akbash ramane un caine independent, pentru ca din acest motiv a fost dezvoltat. Akbashpoate deveni agresiv atunci cand este amenințat. In timp ce il poți invața pe Akbash sa-ți protejeze copiii si familia, daca un strain face miscarea gresita, iar cainele interpreteaza incorect, te poți alege cu o prietenie stricata. Akbash iubeste oile, caprele si chiar caii.
catelush-akbash-caine-independent

4.AKITA


Akita
  • Energie
    stea1 stea2 stea3
  • Afectiune
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Dresaj
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Paza
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
NumeAkita
Cod rasaGrupa 5, numarul 344 (american), numarul 255 (japonez)
PoreclaMarele japonez, Akita Inu, Akita Ken, Akita japonez, Akita american
Tara de origineJaponia
Greutate32-59 kg
Inaltime58-70 cm
BlanaBlana dubla
CuloareAmerican: toate culorile. Japonez: rosiatica, cafenie, tigrata, alba.
Capacitate la nastere7-8 pui
Speranta de viata11-15 ani
Akita este mare, curajos, puternic si vigilent; este o rasa de munca, pentru competiții si chiar terapie. In casa, Akita este considerat un simbol al sanatații, prosperitații si bogației. Totusi, daca vrei un Akita, asuma-ți responsabilitatea preluarii controlului cainelui inca de la o varsta frageda, acest lucru inseamna ca tu trebuie sa fii partea dominanta in aceasta relație. Dominanța este mai mult o stare a minții, insa trebuie sa fii pregatit sa domini cainele si fizic, daca este necesar. Akita, ca si ceilalți caini, locuiesc intr-un mediu in care exista si alte animale, chiar oameni. Daca nu esti pregatit sa fii conducatorul lui, atunci Akita cu siguranța va fi. Daca esti in cautarea unui caine luminos, sensibil, receptiv cu care esti dispus sa petreci timp, sa-l dresez, sa-ți fie loial si devotat ție si familiei tale pentru tot restul vieții lui, atunci probabil te vei bucura sa ai un Akita
caine-akita-simbol

Origine si istoric

Rasa Akita provine din stravechea rasa japoneza Matagi. In timpul celui de-al doilea razboi mondial,rasa Akita s-a diminuat destul de mult din cauza lipsei de hrana si era capturata pentru blana sa. Dupa incheierea razboiului, oamenii au depus un efort mare pentru a perpetua rasa, iar unii pui de Akita au fost importați in SUA. La ora actuala, rasa Akita japoneza este considerata ca fiind diferita fața de rasa Akita americana, insa nu s-a ajuns la un consens intre numeroasele organizații canine. Diferența dintre cele doua rase este ca Akita japonez are botul alb iar Akita american are botul negru.
Cu toate acestea, rasa Akita este considerata in Japonia rasa naționala si monument natural, ramanand neschimbata de-a lungul secolelor. Rasa Akita era deținuta doar de nobili si aristocrați. Aceasta rasa era folosita ca garda imperiala, la vanatoarea de ursi si pentru recuperarea prazii cazute in apa. De asemenea, mamele din Japonia isi lasau copiii mici in grija cainelui Akita pana cand acestea se intorceau. Astazi, Akita este un minunat animal de companie, caine de paza si caine de terapie. 
akita-caine-caine-de-paza

Descriere fizica

Akita este o rasa de talie mare si este recunoscuta dupa capul ce seamana cu cel al unui urs si coada ondulata, aplecata in fața. Blana este impermeabila, adaptata zonelor reci. Akita poate avea blana lunga sau medie, insa in competiții este acceptat doar Akita cu blana de lungime medie. De asemenea, un lucru reprezentativ pentru aceasta rasa este ca blana se prezinta in dublu strat, unul lung si drept, iar celalalt scurt si matasos. De reținut este ca Akita naparleste de doua ori pe an si ca este o rasa foarte curata, asa ca nu va avea probleme in a accepta regulile din apartamentul tau. Vei observa ca are ritualuri de ingrijire asemenea unei pisici. Akita este o rasa tacuta, insa uneori te va uimi cu sunetele pe care le scoate. Corpul rasei Akita este musculos si puternic, cu picioare groase si puternice, iar pieptul adancit. Akita este un bun inotator.  

Comportament si personalitate

Akita este docil, inteligent, curajos si neinfricat. Este grijuliu si foarte afectuos cu familia sa. Cateodata spontan, are nevoie de fermitate si incredere, un dresaj consistent. De obicei, Akita nu latra fara motiv, iar cand incepe sa latre, fii atent pentru ca sunt in mod natural gardieni ai casei si nu au nevoie de dresaj pentru acest lucru. Cand exista un motiv ca Akita sa pazeasca famiilia si casa, atunci se va comporta ca atare.
Akita este agresiv cu alte animale si nu e bine sa-l lasi liber fara lesa in preajma altor caini sau persoane straine. Masculii Akita arata agresivitate fața de alți masculi, iar femelele nu tolereaza alte femele.Akita poate trai in liniste cu un caine de sex opus, iar alții prefera sa fie singuri. Akita poate considera animalele mai mici o prada, acest comportament vizeaza pisicile, rozatoarele, pasarile, animalele salbatice mici si cainii de talie mica. In ciuda acestui instinct, poți creste Akita astfel incat sa accepte si alte animale in preajma sa, insa pana acest lucru va fi pe deplin instalat, fii cu ochii pe el!
akita-copil-casa
Akita este foarte posesiv cu mancarea! Daca ai si alte animale in casa, asigura-te ca Akita are propriul bol de mancare si ca este departe de restul animalelor.
Akita care nu a crescut cu copiii mici poate manifesta intoleranța in prezența acestora si evita sa-l lasi singur in prezența copiilor mici. Sau cei care au crescut alaturi de copii, sa nu-i tolereze pe cei ai vecinilor. Ca o regula generala, nu e indicat sa lasi un Akita singur cu copii sub varsta de 12 ani daca nu este obisnuit cu acest lucru.
Akita nu e o rasa careia sa-i placa sa fie tachinata de aceea poate raspunde printr-un atac, mai ales fața de persoanele care manifesta cruzime fața de animale.  Rasei Akita ii place sa preia controlul, un comportament mostenit de la stramosii lui, lupii, iar acest lucru poate intra in contradictoriu cu poziția ta dominatoare. Acest comportament nu trebuie tolerat, iar o atitudine ferma si o corectare consistenta ar trebui sa fie primul tau raspuns.  
Unii Akita sunt mari vorbitori. Akita scoate diverse sunete, gemete, iar acest lucru nu trebuie interpretat ca fiind marait pentru ca nu este. Motivele pentru care scoate aceste sunete sunt pentru a verbaliza si a te distra.
Rasei Akita ii place sa apuce diverse lucruri in gura, inclusiv incheietura mainii tale. Nu interpreta acest gest ca pe unul agresiv, ci ca pe o indicație ca doreste un anumit lucru. Permite-i cainelui tau Akita sa-ți aduca ziarul sau revistele. Ii place sa faca acest lucru!
Akita este orientat catre familie si e nefericit cand este ținut departe de aceasta. Daca nu ai de gand sa ții acest caine in casa sau in curte, atunci gandeste-te serios sa nu-l consideri animal de companie. 
akita-inu-mari-vorbitori

Ingrijire si hrana

Este important sa supraveghezi zona in care se plimba cainele tau Akita pentru ca anumite plante sunt toxice pentru el. Iar daca iți alegi o noua planta de apartament sau gradina, ai grija sa nu fie una dintre urmatoarele:
- amaryllis cunoscuta sub urmatoarele denumiri: crin de iarna, crin rosu, steaua cavalerului – bulbul sau este otravitor;
- frunzele si nectarul florilor de azalee pot provoca greața, senzație de arsura a gurii si ințepaturi ale pielii;
- cala lily (sau cala) – toate parțile plantei sunt otravitoare;
- dieffenbachia conține substanța numita strychnine ce arde gura sau poate provoca paralizia corzilor vocale;
- english ivy (iedera englezeasca) este otravitoare prin frunzele si fructele sale;
- irisul este otravitor prin bulbul sau subteran;
- lantana este otravitoare in intregime;
- leandrul; filodendron;
- arborele de cauciuc (ficus);
- crinul pacii (peace lily).
Este contraindicat sa tunzi cainele Akita sau sa-l speli frecvent pentru ca poate dauna blanii sale impermeabile. In perioada in care naparleste, e bine sa-l perii zilnic, iar cainii Akita care locuiesc intr-un apartament de obicei naparlesc mai puțin decat restul.
akita-cu-limba-scoasa-apartament
Hranirea cainelui Akita ar trebuie sa se faca de doua ori pe zi, cu mancare proaspata fara conservanți, constand in carne de peste, orez, si plante de mare. Ar fi benefic pentru sanatatea acestui caine sa nu-i dai mancare foarte diferita de cea deja descrisa pentru ca pot aparea probleme de sanatate.  A introduce o noua dieta poate lua timp si necesita aprobarea medicului veterinar. Akita prefera o dieta naturala. Mancarea procesata (dulciurile sau carnea procesata) poate cauza probleme de sanatate in viitor.
Alte surse de hrana pentru Akita includ varza, fasole verde, carne proaspata de porc, cartofi si vanat. Carnea de pui trebuie introdusa gradual. Cand hranesti un Akita evita porumbul, carnea de vita sau cea de cal. Daca produsele comerciale nu pot fi eliminate definitiv din alimentația cainelui, atunci da-i-le cu moderație si asigura-te ca mancarea uscata se extinde suficient inainte de a-i da cainelui sa manance. Acest lucru ajuta la saturarea foamei si nu vei contribui la obezitatea lui. Cu o hrana potrivita, Akita va trai mai mult de 12 ani.  
akita-picioare-ingrijire-si-hrana

Sanatate si puncte vulnerabile

Akita nu este hiperactiv si se potriveste unei vieți sedentare, dar pentru o buna sanatate este bine ca atat Akita cat si TU sa faceți exerciții in mod regulat.
Boala hipotiroidiana este intalnita la aceasta rasa si este usor de tratat, printr-un supliment hormonal aplicat de doua ori pe zi. Un simplu test al sangelui va determina prezența acestei afecțiuni. Simptomele sunt una sau mai multe din urmatoarele: probleme ale pielii si blanii, izbucniri de agresivitate, iritații, letargie, miros de mosc. Alte probleme intalnite la rasa Akita este atrofia progresiva a retinei (orbire), boli autoimune sau de sange.
La rasa Akita s-au intalnit cazuri de cancer. Sfatul meu este sa te bucuri de acest caine, indiferent de cate piedici veți intampina impreuna. A fi disperat este o atitudine gresita, pentru ca vei transmite starea ta si cainelui. Cel mai bine este sa-i arați ca esti alaturi de el si ca-l iubesti. 

Conditii de viata

Condițiile ideale de trai pentru Akita sunt cele oferite de o curte imprejmuita ce ofera un spațiu intins pentru a face exerciții. Akita se poate obisnui si cu viața intr-un apartament, insa au nevoie de plimbari afara. A ține un Akita in casa nu este o problema atata timp cat este considerat la fel de curat ca pisicile. 
akita-conservanti

Dresaj

Akita accepta disciplina destul de bine - disciplina inteligenta, nu cea dura. In mod frecvent,  o comanda verbala ferma te va aduce aproape de ceea ce iți doresti. Dresajul este indicat sa-l faci chiar tu si nu un alt dresor, mai ales daca este inceput inca din primele luni de viața ale cațelusului Akita. Aminteste-ți in permanența ca Akita este o rasa foarte inteligenta si se plictiseste destul de repede; invața rapid, de aceea e indicat ca dresajul sa se faca in sedințe scurte. Akita este destul de incapațanat si atunci cand acest caine considera ca este o pierdere de timp sa-i zici mai mult de o data “sezi” sau “stai”  pur si simplu va pleca! Dresajul inseamna rabdare!
Invața-ți cainele sa doarma langa patul tau si nu cu tine in pat, astfel incat il vei obisnui sa-ți fie supus si sa se bucure de compania ta. Dresajul se face de obicei intr-un spațiu imprejmuit si nu in strada pentru ca exista riscul riscul sa alerge in fața masinilor. 

Prietenie cu omul

Vei fi uimit sa observi rapiditatea cu care Akita invața diverse lucruri si cate altele noi mai poate asimila. Insa inteligența lui presupune si o responsabilitate, aceea de a nu-l lasa singur mai multe zile si fara atenție umana. Nu-ți cumpara un Akita pentru pozele frumoase pe care le-ai vazut, povestile pe care le-ai citit sau pentru ca e la moda. Intalneste acest caine! Mergi la expoziții sau viziteaza-l acasa. Este o mare diferența intre un bulgare de blana de 7 saptamani si un Akita matur. Daca dupa toate acestea, inca ți-l mai doresti, atunci fii pregatit sa intampini cea mai placuta experiența!
akita-catelusi-inteligenta


Alte lucruri interesante

Akita faimos.
Cel mai faimos caine Akita a trait in Japonia. Cand stapanul sau a murit, acest caine s-a intors in gara unde il astepta mereu. Si a continuat sa faca acest lucru pana la sfarsitul zilelor lui. Japonezii i-au ridicat o statuie in acea gara pentru a comemora loialitatea, devotarea cainelui si lunga asteptare a stapanului care nu s-a mai intors niciodata. 
5.AMSTAFF
Amstaff
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3
  • Joaca
    stea1 stea2 stea3
  • Ingrijire
    stea1 stea2
  • Paza
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
NumeAmstaff, American Staffordshire Terrier
Cod rasaGrupa 3, numarul 286
Tara de origineStatele Unite
Greutate30-45 kilograme
Inaltime44-48 centimetri
BlanaScurta, lucioasa
CuloareRosiatica, crem, alb, negru, albastru, coniac.
Capacitate la nastere4-6 pui
Speranta de viata10-13 ani

Origine si istoric

Cainele amstaff sau American Staffordshire Terrier isi incepe istoria in secolul al XIX-lea, in Anglia. La baza a stat cainele bulldog si alti terrieri. In acest proces de incrucisare, American Staffordshire Terrier a devenit mai mare decat bulldogul si mai musculos. 
Odata ce luptele intre caini au devenit ilegale in anii 1900, rasa amstaff s-a impartit in doua grupe: una pentru spectacole si alta pentru lupte. Cea de lupte este rasa pitbull de astazi, iar rasa pentru spectacole este amstaff.  

Descriere fizica

Cainele amstaffAmerican Staffordshire Terrier, are un corp musculos si scurt si face ca aparitia sa sa nu fie doar impresionanta, ci si intimidanta pentru straini sau alte rase de cainiUrechile cainelui amstaff sunt scurte si deseori cupate. 
La fel ca verisorul sau pitbull, cainele amstaff are o infatisare dura, fiind mare, cu o buna structura osoasa, greoi si cu un cap mare. Blana cainelui amstaff este scurta si lucioasa facand ca ingrijirea acestuia sa fie simpla pentru oricine. 
Ochii cainelui amstaff sunt negri si rotunzi, cu o expresie aspra ce poate fi perceputa ca intimidanta si alerta. Insa, daca ne uitam mai atent, pare ca rasa amstaff este mai mult iubitoare decat agresiva. Este foarte potrivita pentru familii, fiind si  un bun caine de paza
Amstaff profil

Comportament si personalitate

Loial, iubeste distractia, neinfricat si afectuos, cainele amstaffAmerican Staffordshire Terrier, este o mare bucurie pentru familie. 
Este deseori confundat cu rasa pitbull, insa cele doua impart acelasi stramos si au fost dezvoltate pentru lupte, insa rasa amstaff a devenit mult mai delicata in ultimii 100 de ani. 
In ciuda reputatiei de rasa agresiva, cainele Amstaff este un adevarat caine de familie. Iubitor si jucaus, acesta se va juca cu copiii in gradina si se va lipi de "mami si tati" cand acestia stau pe canapea.  
Cu toate acestea, este important sa ai in vedere ca un amstaff plictisit este de fapt distructiv. Miscarea si activitatea mentala  a cainelui amstaff te va ajuta sa ai o mobila intacta. Daca lasi mai multe oase de ros prin casa, va ajuta la protejarea pantofilor, canapelei,  si colturilor mesei. 

Ingrijire si hrana

Cainele amstaff, American Staffordshire Terrier este foarte usor de ingrijit, mai ales daca este obisnuit sa fie mangaiat de la varste fragede. Poate fi destul de incapatanat si deranjat daca ii sunt atinse picioarele, deci este important sa il obisnuiesti de mic sa fie atins. 
Blana cainelui amstaff naparleste destul de putin pe parcursul anului, insa mai mult de doua ori pe an, atunci cand vremea se schimba. Perierea regulata va pastra blana rasei amstaff lucioasa si usor de ingrijit. Spalarea este necesara de cateva ori pe an, mai ales ca nu are un miros specific. 
Cainele amstaff este predispus la a avea o respiratie urat mirositoare, iar spalarea regulata a danturii este o necesitate. Poti spala dintii cainelui cel puain o data pe saptamana. 
American staffordshire terrier

Sanatate si puncte vulnerabile

Speranta de viata a cainelui amstaff, American Staffordshire Terrier, este de 10-13 ani. Printre problemele de sanatate la care este dispus cainele amstaff se numara: alergiile, cancerul, cataracta, boli ale inimii, luptura de ligament incrucisat cranial, displazia de sold, urticarie, hipotiroidism, atrofia progresiva a retinei, ataxia spinocerebeloasa. 

Dresaj

Dresajul cainelui amstaff necesita multa rabdare si incredere. Are nevoie sa fie dresat si invatat sa socializeze cat mai devreme posibil. Fiecare caine amstaff educat este un bun ambasador pentru rasa sa, American Staffordshire Terrier. Atitudinea pozitiva este cea mai indicata, iar cea negativa va reusi doar pierderea increderii cainelui in tine. 

Amstaff pret

Astazi, 1 februarie 2013, un caine amstaff are pretul cuprins intre 500 si 2000 lei.  
Caine amstaff
6.APPENZELL
Appenzell
  • Energie
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Ingrijire
    stea1 stea2
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
NumeAppenzell
Tara de origineElvetia
Greutate22-32 kg
Inaltime46-58 cm
BlanaDubla scurta, groasa si stralucitoare
CuloareNeagra sau maro, cu pete albe si roscate
Speranta de viata12-13 ani
Appenzell este o rasa de caine originara din Alpii Elvetieni, un ciobanesc devotat si puternic. Este un caine energic, inteligent si muncitor, usor de intretinut. Are nevoie de multa miscare si este in permanenta dornic sa invete ceva nou. 

Origine si istoric

Appenzell este una dintre cele mai vechi rase de caini din Elvetia, adusa in aceasta tara de vechii romani. Totusi, primele informatii despre acest caine au aparut abia in anul 1853, in cartea „Viata animalelor din Alpi”. Rasa a fost recunoscuta oficial in anul 1989. 

Descriere fizica

Cainele din rasa Appenzell este un animal de talie mijlocie, foarte musculos si rezistent. Are o blana dubla scurta, groasa si stralucitoare, neagra sau maro, cu pete albe si roscate.
La maturitate, cainele Appenzell atinge o inaltime de 46-58 de centimetri si o greutate de 22-32 de kilograme. 
pui-Appenzell-talie-mijlocie

Comportament si personalitate

Appenzell este un caine energic, un bun animal de companie, ideal pentru familiile cu copii. Este foarte energic, inteligent si vioi, in permanenta in cautarea de activitati noi. Este foarte afectuos cu membrii familiei din care face parte, de care se ataseaza rapid. De asemenea, se „imprieteneste” si cu alte animale din gospodarie, inclusiv cu pisici.
Persoanele care isi doresc astfel de caini, trebuie sa fie la randul lor foarte activi si implicati in numeroase activitati. Cainele din rasa Appenzell isi doreste sa faca zilnic ceva nou, iar daca se plictiseste incepe sa distruga obiectele din locuinta si sa latre obsesiv.
caine-Appenzell-caine-energic

Ingrijire si hrana

Blana scurta a cainelui din rasa Appenzell este foarte usor de intretinut: o periere riguroasa in fiecare saptamana este suficienta pentru a-i mentine parul curat si stralucitor. De asemenea, ca orice caine, si Appenzell are nevoie ca ghearele, urechile si dintii sa ii fie curatati regulat. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Appenzell este o rasa de caini sanatoasa, cu putine probleme medicale. Speranta de viata la acest caine este de 12-13 ani. 

Conditii de viata

Cainele din rasa Appenzell prefera traiul in aer liber, in climatele mai reci. Ii place sa alerge mult si sa isi puna in aplicare abilitatile de caine ciobanesc. In plus, ii place sa latre, astfel ca nu este potrivit pentru viata de apartament.
Este obisnuit cu multa miscare, astfel ca plimbarile zilnice sunt mai mult decat esentiale pentru acest caine vioi si agil. 
rasa-Appenzell-apartament

Dresaj

Daca este destinat vietii de familie, cainele din rasa Appenzell trebuie antrenat in aceasa directie inca de mic. Deoarece este inteligent, iar lucrurile noi reprezinta o adevarata provocare pentru el, Appenzell va raspunde favorabil la comenzile elementare.
In plus, atat socializarea timpurie cu oameni si animale, cat si implicarea in activitatti interactive sunt esentiale pentru un caine manierat, fara probleme comportamentale. 
7.BARBET
Barbet
  • Energie
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Dresaj
    stea1 stea2
  • Ingrijire
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
NumeBarbet
Tara de origineFranta
Greutate17-28 kg
Inaltime58-65 cm
BlanaDeasa, groasa, adesea carliontata.
CuloareNeagra, maro si gri. Adesea, blana prezinta pete albe.
Speranta de viata15 ani
Cainii din rasa Barbet sunt animale de companie vesele si energice, ideale pentru familiile cu multi copii. Inteligent si ager, cainele Barbet invata rapid comenzile si este un partener ideal pentru plimbarile in aer liber.  

Origine si istoric

Barbet este o rasa de caine originara din Franta, mare iubitor de apa, fiind unul dintre cei mai buni companioni ai marinarilor. 
Numele sau vine de la frantuzescul ''barbe'', care inseamna ''barba'' si care face referire la fata barboasa, acoperita integral cu blana lunga. Rasa Barbet este descendenta a raselor Briard si Poodle. 
Primele date despre rasa Barbet au aparut in anul 1378, cu toate ca specia dateaza inca din secolul al VIII-lea. 
Timp de secole, aceasta rasa de caini a fost folosita pentru pescuit si aducerea obiectelor din apa, in cadrul jocurilor la care participau regii. Blana sa groasa si impermeabila i-a adus reputatia de cel mai curajos caine de apa, care poate inota in cele mai reci ape.
Este o rasa extrem de rara, in toata lumea existand in prezent mai putin de 1000 de caini Barbet
Caine Barbet

Descriere fizica

Barbet este un caine de talie mijlocie, bun inotator, cu un corp robust, acoperit cu o blana deasa si groasa, adesea carliontata. Capul mare si rotund este acoperit de blana, picioarele sunt puternice si sustin trupul, care se termina cu o coada cu blana creata. 
Cainii din rasa Barbet ating o inltime de 58-65 de centimetri si o greutate de 17-28 de kilograme. Cel mai adesea, blana cainilor din rasa Barbet este de culoare neagra, maro si gri. Adesea, blana prezinta si pete albe.

Comportament si personalitate

Cainii din rasa Barbet sunt prietenosi, veseli, cuminti si inteligenti. Sunt usor de dresat si invata foarte repede comenzile date de stapani. Sunt ideali pentru familiile cu copii si batrani. 
Se ataseaza rapid de familia in care cresc si prefera sa stea in aceeasi incapere cu stapanii. 
Pentru a-si mentine sanatatea, cainii din rasa Barbet au nevoie de miscare zilnica. Le place in special sa petreaca mult timp in apa si sa aduca obiectele aruncate de stapani. 
Rasa Barbet

Ingrijire si hrana

Blana lunga, cu aspect de lana, a cainelui din rasa Barbet este impermeabila, cu o textura ondulata si chiar creata. 
In aceste conditii, blana cainilor din rasa Barbet este bine sa fie periata si ingrijita zilnic pentru a preveni formarea de cocoloase, care adapostesc mizerii si chiar paraziti. 
Astfel, dupa fiecare plimbare in aer liber, este indicat ca detinatorii de caini din rasa Barbet sa ii perieze cu atentie. In acest fel, blana isi va mentine supletea si va fi mai usor de intretinut. De asemenea, este indicat ca acest caine sa fie spalat ocazional, cel putin odata pe luna.
Cainii din rasa Barbet sunt ideali si pentru persoanele care sufera de alergii, deoarece naparlesc foarte rar.
Caini Barbet

Sanatate si puncte vulnerabile

Cainii din rasa Barbet traiesc pana la 15 ani si sufera in general de putine afectiuni medicale. Insa, deoarece este o rasa de talie mai mare, poate dezvolta adesea diverse displazii. 
In plus, deoarece este o rasa care iubeste apa, cainele Barbet se confrunta adesea cu infectii ale urechilor, o problema intalnita la acest tip de caini. 

Conditii de viata

Cainii din rasa Barbet sunt potriviti pentru familiile care dispun de curte, situate in special in apropierea unei ape. Pot trai si in apartament, insa au nevoie de plimbari zilnice in aer liber. 

8.BEAGLE

Beagle
  • Energie
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Afectiune
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Dresaj
    stea1 stea2
  • Paza
    stea1
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
NumeBeagle, Beagle englez
Cod rasaGrupa 6, numarul 161
Tara de origineAnglia
Greutate7-10 kilograme
Inaltime40-45 centimetri
BlanaScurta, groasa
CuloareTricolor sau alb cu rosu
Capacitate la nastere2-14 pui
Speranta de viata10-13 ani
Cainele Beagle mai este cunoscut drept beagle englez sau regal. Este usor de recunoscut datorita aparitiei vanatoresti si este un caine foarte popular.

Origine si istoric

Istoria cainelui beagle este descrisa ca fiind „pierduta printre miturile timpurilor stravechi si fara cercetare, adevarata istorie nu va putea iesi la iveala”. Cainele beagle este un caine de vanatoare, avand un simt al mirosului foarte dezvoltat. 

Descriere fizica

Este cel mai popular caine de vanatoare. Are o constructie patratoasa, compacta, cu o blana scurta si usor de ingrijit. Nasul sau este drept si patratos, iar urechile sunt mari si lasate. Ochii cainelui beaglesunt caprui sau hazel (combinatie de caprui cu verde) si are o expresie de parca intotdeauna vrea ceva. Coada sa este dreapta si ar trebui sa stea ridicata tot timpul. Rasa beagle vine in doua variante de culoare: tricolor sau rosu cu alb. Inaltimea cainelui beagle este cuprinsa intre 40-45 centimetri pana la umeri si cantareste intre 7 si 11 kilograme.
Rasa beagle are o blana densa si scurta ce este rezistenta la apa. Naparleste foarte putin de-a lungul anului, insa perierea saptamanala este recomandata. Aproape toti cainii beagle, indiferent de culoare, au coada alba in varf, ce ii ajuta sa fie localizati rapid in iarba. 
beagle-pe-canapea-vanatoare

Comportament si personalitate

Cainii beagle sunt inteligenti, afectuosi, curiosi, prietenosi si jucausi. Sunt excelente animale de companie datorita marimii si atitudinii deschise fasa de copii. Beagle este plin de energie si i-ar placea o curte imprejmuita in care sa alerge in voie.
Anxietatea de separare, latratul si comportamentul distructiv sunt probleme comune in comportamentul cainelui beagle. Din fericire, toate aceste probleme pot fi prevenite daca face suficienta miscare. Este indicat sa scoti cainele beagle la o plimbare lunga inainte de a-l lasa singur in casa, deoarece isi va descarca energi pe lucrurile din casa. Cainii beagle care latra sau urla, fac acest lucru pentru ca sunt plictisiti. Asigura-te ca are la dispozitie suficiente jucarii si oase de ros, pentru a-l tine activ si a evita dezvoltarea comportamentelor nedorite.  
beagle-prietenosi

Ingrijire si hrana

In ciuda marimii compacte, cainele beagle are nevoie de multa miscare. La prima vedere pare un caine foarte potrivit pentru un apartament, insa stapanii sai stiu ca are nevoie de plimbari lungi pentru a preveni plictiseala. Crescatorii recomanda cateva plimbari pe zi, plus timp de alergat.
Cainele beagle este curat si nu are nevoie de spalare frecventa, insa unora le place sa se joace in namol, luccru ce necesita o spalare mai frecventa. Urechile lasate sunt predispuse la infectii. Cand aerul nu circula prin urechi, murdaria, apa si bacteriile pot scapa de sub control. O ingrijire lunara a urechilor cu un produs aprobat de medicul veterinar pot pastra urechile curate si ferite de infectiile dureroase.
Cainele beagle are nevoie de trei sferturi pana la o cupa si jumatate de hrana uscata de calitate superioara pe zi, impartita in doua mese. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Media de viata a rasei beagle este de 12-14 ani. Este destul de mare comparativ cu celelalte rase asemanatoare ca marime. Potentialele defecte ereditare cele mai intalnite la rasa beagle sunt: hipotiroidismul, sindromul durerii la beagle, distrofie corneala, glaucom, hepatita, anemie, surditate, afectiune a discurilor dintre vertebre, narcolepsie, ochi rosii, cataracta, infectii ale urechilor.  
caini-beagle-sanatate-si-puncte-vulnerabile

Dresaj

Cainele beagle este etichetat ca fiind un caine incapatanat si are reputatia de a fi un caine greu de dresat. Este recomandat ca dresajul sa inceapa cat mai repede posibil, inainte de a se instala incapatanarea. Raspunde bine la dresajul in care se folosesc recompensele si laudele.
Pentru ca are un miros bine dezvoltat, cainele beagle poate incerca sa mearga pe urmele mirosului, dezvoltand, ceea ce crescatorii numesc, surditate selectiva, alegand sa nu mai raspunda atunci cand il chemi. De aceea, este recomandat sa fie permanent tinut in lesa intr-un spatiu neimprejmuit. 

Caine beagle de vanzare

Astazi, 16 noiembrie 2012, un caine beagle se vinde la pretul de 1000-1500 lei, insa pretul variaza in functie de crescator si varsta cainelui.
9.BEDLINGTON TERRIER

Bedlington Terrier
  • Energie
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Dresaj
    stea1 stea2
  • Ingrijire
    stea1 stea2 stea3
  • Paza
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
NumeBedlington Terrier
Tara de origineNordul Angliei
Greutate8-10 kg
Inaltime38-43 kg
BlanaLanoasa si ondulata.
CuloareAlbastru deschis, nisipiu, maro galbui.
Bedlington Terrier este o rasa de caini folositi in trecut pentru distrugerea insectelor. In zilele noastre, cainii din rasa Bedlington Terrier sunt animalele perfecte de companie, din ce in ce mai prezente la competitiile de specialitate. Chiar daca au instincte excelente de vanatoare, sunt tot mai rar folositi pe teren.

Origine si istoric

Rasa Bedlington Terrier este originara din nordul Angliei, din apropierea orasului Bedlington. Este rezultatul incrucisarii mai multor rase de caini de vanatoare. In trecut era si cainele preferat al minerilor, pe care ii ajuta sa detecteze rapid sobolanii, vulpile si bursucii. 
bedlington-terrier

Descriere fizica

Cainii din rasa Bedlington Terrier au o infatisare aparte, foarte similara cu mieii. Sunt caini de talie medie, musculosi, cu un cap alungit, in forma de para, ochii mici, de culoare inchisa. Blana este aparte si aminteste de cea a oilor. Se caracterizeaza prin portiuni de puf, blana lanoasa si ondulata. De obicei, blana este de culoare albastru deschis, nisipiu si maro galbui. 
Cainii din rasa Bedlington Terrier ajung la o inaltime de 38-43 de centimetri si o greutate de 8-10 kilograme. 

Comportament si personalitate

Alert, energic si inteligent, cainele din rasa Bedlington Terrier este un companion si un animal de paza excelent. Ii place sa fie in centrul atentiei si sa ii distreze pe cei din jur. Adesea este agresiv fata de alte animale. Foarte atasati de copii, cainii din rasa Bedlington Terrier sunt prietenosi cu strainii, insa devin incapatanati daca stapanii nu le acorda atentia cuvenita. 
Cainele din rasa Bedlington Terrier este foarte curajos si energic, astfel ca este bine sa fie dresat inca de la cele mai fragede varste. Le place sa alerge si sa latre, astfel ca este esential sa stie cand sa se opreasca. 
rasa-bedlington-terrier

Ingrijire si hrana

Deoarece ating o viteza mare atunci cand alearga este bine sa fie bine monitorizati. 
Blana acestor caini naparleste foarte rar, astfel ca este foarte important ca persoanele care detin asfel de caini sa ii tunda cat mai des, odata la sase saptamani. De asemenea, cainii din rasa Bedlington Terriertrebuie periati si spalati cat mai des. 
Cantitatea zilnica recomandata de hrana este de 200-300 de grame de mancare uscata de buna calitate. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Cainii din rasa Bedlington Terrier sunt in general sanatosi si vigurosi. Ca majoritatea speciilor de caini, sunt insa predispusi la anumite probleme de sanatate.
In general, cainii din rasa Bedlington Terrier sunt mai afectati de probleme osoase, renale, oculare, hipotiroidism si intoxicatii la cupru.  
caine-bedlington-terrier

Conditii de viata

Cainii din rasa Bedlington Terrier nu sunt potriviti pentru viata la curte. Sunt ideali pentru apartamente, insa au nevoie de plimbari zilnice. 

Dresaj

Deoarece este foarte inteligent, cainele din rasa Bedlington Terrier este usor de dresat si invata rapid comenzile. Raspunde foarte bine la antrenamentele delicate, care presupun recompense sub forma de mancare. 

10.BELGIAN TERVUEREN


Belgian Tervueren
  • Energie
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3
  • Joaca
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Ingrijire
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Paza
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
NumeBelgian Tervueren
Cod rasaGrupa 1, numarul 015
Tara de origineBelgia
Greutate18-31 kilograme
Inaltime53-67 centimetri
BlanaLunga, dublu strat
CuloareCafeniu sau rosiatic-mahon cu un strat negru
Capacitate la nastere6-8 pui
Speranta de viata10-14 ani

Origine si istoric

Rasa belgian Tervueren a fost numita dupa satul belgian Tervueren, unde fermierii au dezvoltat la finalul anilor 1800 un caine ciobanesc care sa pazeasca turmele. Foarte putine amanunte se cunosc despre aceasta rasa inainte de anul 1891, cand s-a format primul club al cainilor ciobanesti belgieni Tervueren. La acel moment, ciobanestii belgieni care astazi sunt impartiti in mai multe rase, erau pusi la un loc. Astazi, orice caine ciobanesc belgian care nu este negru si are blana lunga este consideratTervueren.
In primii ani de dezvoltare, cainele belgian Tervueren era folosit pentru paza si protectie. Aceasta rasa aproape ca a disparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial, insa un grup mic de iubitori ai acestei rase a reusit sa o salveze.

Descriere fizica

Potrivit standardului AKC (American Kennel Club) cainele belgian Tervueren este „puternic, agil, musculos, alert si plin de viata”. Este un caine bine proportionat cu muschi bine definiti. Are un cap lung cu urechi triunghiulare ridicate in vaful capului. Ochii sunt adanci, migdalati, cu o expresie in permanenta curioasa. Blana ciobanescului belgian Tervueren este lunga, cu un substrat gros, iar stratul superior este dur, drept si are varfurile negre. In jurul gatului, blana este mai lunga numita guler si este o caracteristica distinctiva a acestei rase, fiind mai pronuntata la masculi. Culorile pot varia de la cafeniu pana la roscat-mahon, cu un strat negru. Pieptul este negru cu gri sau complet negru, iar fata are o masca neagra.
Cainele belgian Tervueren ajunge la o inaltime de 53-67 centimetri si o greutate de 18-31 kilograme. Miscarile lui intotdeauna sunt fine si gratioase. 
belgian-tervueren-culcat-puternic-agil


Comportament si personalitate

Cainele belgian Tervueren este loial, potrivit pentru ferme sau familii. Ca orice rasa de caini ciobanesti, are nevoie de multa miscare si activitate, chiar sa se joace cu copiii, sa mearga la plimbari lungi si sa prinda mingii. Intotdeauna vigilent, este un excelent caine de paza si poate fi antrenat sa indeplineasca orice sarcina. Doreste sa fie inclus in toate activitatile familiei, sa faca treaba la ferma, sa se joace in curte sau sa mearga la plimbari lungi in parc. Ii place sa petreaca timp cu persoanele iubite, in special sa faca anumite activitati afara, impreuna cu acestea.
Natura pastoreasca a cainelui belgian Tervueren il face sa fie predispus la a urmari si prinde bicicletele, masinile, copiii sau alte animale. Daca nu are o alta activitate mai buna de facut, poate alerga dupa copii.
Natura sa innascuta de caine ciobanesc, il face protector cu casa si familia. Rasa belgian tervuerenpoate fi suspicioasa cu strainii, de aceea socializarea timpurie il va invata care este diferenta dintre un oaspete poftit si unul nepoftit, altfel va deveni agresiv.
Rosul, latratul si anxietatea de separare se pot dezvolta la aceasta rasa, insa acestea se dezvolta din cauza lipsei de activitate si plictiselii. A adopta un belgian Tervueren inseamna a adopta un stil de viata foarte activ. 

ciobanesc-belgian-in-zapada-loial

Ingrijire si hrana

Cainele belgian Tervueren are nevoie de multa activitate pentru a ramane fericit si sanatos. Daca nu are parte de multa activitate, va deveni rapid distructiv.
Avand o blana in strat dublu, inseamna ca aceasta naparleste pe tot parcursul anului. Masculii belgieni Tervueren naparlesc mai mult primavara, iar femelele intre perioadele de calduri. Perierea saptamanala ar trebui efectuata timp de 15-20 de minute, iar cea zilnica este importanta pentru ca va reduce cantitatea de par lasata pe covor. Spalarea rasei belgian Tervueren este necesara doar cand este cazul, de obicei de patru ori pe an, asta in cazul in care nu se joaca prin namol. Pe langa periere, este nevoie de perierea dintilor si curatarea urechilor. In cazul in care unghiile cresc prea mult, este necesara si taierea lor.
Pentru cainele belgian Tervueren este indicata hrana uscata de calitate superioara, cate 2-3 cupe pe zi impartite in doua mese. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Cainele begian Tervueren are o speranta de viata de 10-14 ani si este vulnerabil la cateva  probleme de sanatate. Poate fi predispus la a dezvolta alergii, cataracta, epilepsie, displazie de sold, hipotiroidism si atrofia progresiva a retinei. Blana lunga a ciobanescului belgian Tervueren necesita periere zilnica pentru a preveni incurcarea si acumularea murdariei.
cap-belgian-tervueren-sanatate-si-puncte-vulnerabile

Conditii de viata

Nu este un caine de apartament. Are nevoie de mult spatiu pentru a alerga, sari si sa se joace zilnic. Fermele sau casele cu curti imprejmuite sunt ideale pentru rasa belgian Tervueren.

Dresaj

Chiar daca este cateodata incapatanat, cainele belgian Tervueren poate fi dresat si prospera in dresajul de obedienta, trucuri si agilitate. Poate percepe miscarile mici si chiar schimbari ale expresiei faciale si este faimos pentru legatura pe care o are cu stapanul sau dresorul sau. Din acest motiv, rasa belgian Tervueren participa deseori in competitii de agilitate.
Chiar daca este un caine usor de dresat, nu este potrivit pentru cineva care nu a mai avut caini inainte. Este foarte inteligent si manipulativ, putand trece foarte usor peste cineva care nu stie sa ramana consecvent in dresaj. Atitudinea pozitiva este cea mai buna metoda de a dresa un ciobanesc belgian Tervueren.

Caine belgian Tervueren de vanzare

Astazi, 29 noiembrie 2012, un caine ciobanesc belgian Tervueren are pretul cuprins intre 1000 si 1500 lei, insa pretul depinde de crescator, varsta cainelui.
belgian-tervueren-competitii
11.BICHON BOLOGNEZ
Bichon Bolognez
  • Energie
    stea1 stea2
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2 stea3
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Joaca
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Dresaj
    stea1 stea2
  • Ingrijire
    stea1 stea2 stea3
  • Paza
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
NumeBichon Bolognez
Tara de origineBologna
Greutate2-6 kg
Inaltime25-30 cm
BlanaAsemanatoare lanii.
CuloareAlba

Un adevarat compnion, cainele din rasa Bichon Bolognez este foarte atasat de familia sa. Amuzant si curios, acest caine inteligent si devotat iubeste sa isi petreaca timpul alaturi de familie, sa iasa la plimbare si sa se joace. Este un caine ideal pentru familiile cu multi copii, care stiu cum sa il ingrijeasca.  

Origine si istoric

Cainele Bichon Bolognez face parte din familia cainilor Bichon si este originar din Bologna, un oras din nordul Italiei. Existenta cainilor din rasa Bichon Bolognez a fost datata inca din anul 1200. Aceasta rasa de caini poate fi admirata in numeroase opere de arta ale pictorilor Goya, Gosse sau Watteau. 
In anul 1990, aceasta rasa de caine a fost adusa in Marea Britanie, iar din anil 2000, Bichonul Bolognezeste prezent la numeroase competitii de specialitate. 
Rasa Bichon Bolognez

Descriere fizica

Bichonul Bolognez este un caine mic, cu blana de culoare alba, foarte musculos pentru dimensiunile sale. Botul este mare, de culoare neagra si aproape patrat. Are dinti bine dezvoltati si aliniati, iar ochii sunt mari si rotunzi. Are o inaltime de 25-30 de centimetri si o greutate de 2-6 kilograme. 
Blana are o textura asemanatoare lanii, care nu se tunde niciodata si naparleste foarte rar.

Comportament si personalitate

Cainele Bichon Bolognez este un animal de companie foarte jucaus, inteligent si loial, insa nu este foarte energic. Adesea este timid, in special atunci cand intra in contact cu persoane noi. Este foarte ascultator, iar antrenamentele si exercitiile de dresaj dau rezultate foarte bune. 
Invata rapid lucruri noi, insa poate fi si foarte incapatanat atunci cand nu obtine ceea ce isi doreste. De obicei se ataseaza foarte mult de stapani, pe care ii urmeaza cu incredere oriunde.
Cainele Bichon Bolognez este un adevarat animal de paza, dar care nu se face remarcat prin latrat. Observa rapid orice miscare din raza vizuala si isi atentioneaza imediat stapanii. Se intelege bine si cu alti caini din locuinta, insa prefera sa fie singurul animal de companie al stapanilor. Prin natura lui, Bichonul Bolognez este un caine pasnic. 
Caine Bichon Bolognez

Ingrijire si hrana

Cainele Bichon Bolognez trebuie periat zilnic, deoarece blana sa lunga are nevoie de grija permanenta. In plus, este indicat sa fie spalat cel putin odata pe saptamana.
Bichonul Bolognez nu este pretentios la mancare si consuma cu placere orice tip de hrana.

Sanatate si puncte vulnerabile

Speransa de viata a cainelui Bichon Bolognez este de aproximativ 15 ani. Datorita dimensiunilor reduse, acest caine se comporta ca un pui chiar si la maturitate, cand isi pastreaza spiritul tanar si jucaus. 
Bichonul Bolognez este in general o rasa de caine sanatoasa, care nu este predispusa la multe afectiuni medicale.
caini-bichon-bolognez

Conditii de viata

Cainele din rasa Bichon Bolognez este ideal pentru viata de apartament si alte spatii mici. Poate locui insa si la curte.

Dresaj

Bichonul Bolognez este usor de dresat, insa se plictiseste de exercitiile repetitive. Este astfel indicat ca antrenamentele sa varieze in durata, intensitate si comenzi. Raspunde foarte bine la mesajele pozitive si la antrenamentele delicate.
12.BICHON FRISE


Bichon frise
  • Joaca
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Dresaj
    stea1 stea2 stea3
  • Ingrijire
    stea1 stea2 stea3
  • Paza
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
NumeBichon frise
Cod rasaGrupa 9, numarul 215
Tara de origineSpania
Greutate4.5-8 kilograme
Inaltime23-30 centimetri
BlanaMedie, dublu strat, creata
CuloareAlb
Capacitate la nastere4-6 pui
Speranta de viata12-15 ani

Origine si istoric

Rasa bichon frise este una dintre cele mai vechi rase de caini din lume si are o istorie ce dateaza de mai mult de 2000 de ani. Desigur, nu a fost cunoscut intotdeauna cu aceasta denumire. 
Acest caine mic si alb a fost gasit in zona mediteraneana si a fost obiectul comertului in intreaga lume.Rasa bichon frise a prosperat datorita marimii mici si a personalitatii fermecatoare. In timpul Renasterii, cainele bichon frise putea fi gasit la curtea regala a Frantei si poate fi vazut in numeroase portrete insotind doamnele. 
In anii 1800, cainele bichon frise era folosit pentru a amuza trecatorii. A fost folosit si in circuri. 
Cativa caini din rasa bichon frise au avut roluri foarte importante: insoteau persoanele nevazatoare. Şi au capatat reputatia de a fi excelente animale de companie. 
Crescatorii francezi au stabilit standardul acestei rase in secolul al XX-lea si au denumit-o "bichon frise", insemnand "blana creata".
Bichon frise in iarba

Descriere fizica

Cainele bichon frise este de marime mica si este destul de compact. Inaltimea sa este de doar 23-30 centimetri pana la umeri, insa este destul de puternic, ajungand sa cantareasca 4.5-8 kilograme. 
Cainele bichon frise are un cap rotund si un bot delicat, aceste trasaturi facandu-l diferit fata de celelalte rase. Ochii sai negri si jucausi, nasul negru, expresia surazatoare si urechile care atarna, fac din rasa bichon frise un caine usor de iubit si cu multi admiratori. Coada mereu miscatoare este un bonus.
O alta caracteristica interesanta a cainelui bichon frise este blana pufoasa si alba. Aceasta contine dublu strat, stratul superior este mai ondulat si mai gros decat stratul inferior care este mai matasos si delicat. 
In general, cainele bichon frise ar trebui sa fie complet alb, insa petele crem din jurul ochilor, gurii si labutelor sunt destul de comune. Asemenea podoabei capilare umane, cainele bichon frise are nevoie de periere zilnica a blanii. Este o rasa care nu naparleste, deci este foarte potrivit pentru persoanele alergice. 
Caini bichon frise cu papion

Comportament si personalitate

Cainele bichon frise este curios, fericit si are o atitudine vesela fata de viata. Comportamentul sau delicat si jucaus incanta pe oricine si oamenii se amuza vazand un caine cu rol de clovn. Ii place sa fie in centrul atentiei si va face tot ce-i sta in putinta pentru a o castiga. Indiferent daca este femela sau mascul, cainele bichon frise are un temperament foarte dulce.
Pentru ca este mereu alert, cainele bichon frise este un excelent caine de paza si mereu este atent la tot ce este nou si te anunta daca vecinii au venit acasa, daca pleaca sau cand vine postasul. Daca ai uncaine bichon frise, invata-l cand sa latre si cand nu, astfel incat sa nu devina deranjant pentru ceilalti. 
Unii caini din rasa bichon frise pot dezvolta anxietate de separare pentru ca nu le place sa stea singuri in casa.

Ingrijire si hrana

Pentru ca rasa bichon frise este considerata a fi o rasa care nu naparleste, are nevoie de periere zilnica si unii crescatori sunt de parere ca este bine sa aiba parte de ingrijire profesionala o data pe luna. Asociatia Chinologica Americana explica: "Pentru ca blana cainelui bichon frise creste constant si nu naparleste , are nevoie de o periere regulata pentru a preveni incurcarea acesteia". Specialistii recomanda sa fii foarte atent la contaminarea cu purici a cainelui bichon frise, deoarece este foarte alergic la muscaturile de purici. 
Pui bichon frise

Sanatate si puncte vulnerabile

Cainele bichon frise are o speranta de viata de 12-15 ani si este predispus la cateva probleme de sanatate destul de serioase. Problemele de sanatate ale bichonului frise includ: hiperadrenocorticism, alergii, luxatie paletara, cataracta, displazie de sold si probleme ale rinichilor. 

Dresaj

Este important ca dresajul sa inceapa imediat ce catelusul bichon frise este adus acasa. Daca astepti pana la varsta de sase luni sa incepi dresajul, iti va fi mai greu ulterior. Daca este posibil, ar fi bine ca dresajul sa inceapa la varsta de 2-3 luni pentru a fi invatat sa socializeze, socializeze, socializeze. 
Este important sa stii ca inainte de a duce cainele bichon frise la primele lectii de dresaj, sa aiba toate vaccinurile facute, altfel medicul veterinar iti va recomanda o expunere limitata la alti oameni si caini pana cand catelusul bichon frise nu va fi complet vaccinat. 
Pui bichon frise in cos

Bichon frise pret

Astazi, 1 februarie 2013, un caine din rasa bichon frise are pretul cuprins intre 500 si 1500 lei.

13.BICHON MALTEZ

Bichon maltez
  • Energie
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Afectiune
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2 stea3
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2 stea3
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Dresaj
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Paza
    stea1
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
NumeBichon maltez
Cod rasaGrupa 9, numarul 65
Tara de origineItalia
Greutate2.3-5.4 kg
Inaltime17-31 cm
BlanaLungime medie
CuloareAlba
Capacitate la nastere3-5 pui
Speranta de viata12-15
Iți va fi greu sa gasesti o rasa mai fermecatoare decat Bichonul maltez. Inteligența si temperamentul extrovertit fac din acesta o bucurie pentru stapan, iar frumusețea lui atrage mulți admiratori. De asemenea, Bichonul maltez este un caine-jucarie, cu o personalitate incantatoare si plin de viața. Marimea mica il face usor de ingrijit si se potriveste cu stilul de viața al oricui – de la un apartament mic, pana la a fi animalul de companie a lui Elizabeth Taylor. Bichonul maltez este incantat sa-ți țina companie, pregatit sa se joace, sa mearga la plimbare sau sa-ți sara in poala!

Origine si istoric

Bichonul maltez a fost dezvoltat in Italia si se spune ca este un spaniel in miniatura si are sange depoodle. Are o istorie de 28 de secole! Bichonul maltez a fost prima oara recunoscut ca o rasa dezvoltata in Malta. Aceasta rasa a fost deținuta de catre regii din intreaga lume. Femeile din Roma antica il purtau pe braț si dormeau cu Bichonul maltez in pat.
Rasa Bichon maltez a fost importata in Marea Britanie in timpul lui Henric al VIII-lea si cu siguranța era preferata de catre regina Elisabeta I. Aceasta rasa a fost rapid adoptata de catre aristocrația britanica. Reginele au servit mancarea Bichonului maltez in vesela de aur, iar curațenia si demnitatea Bichonuluimaltez provine de la obiceiul de a fi ținuti in poala de catre oamenii bogati si de aristocrați.
bichon-maltez-cu-blana-lunga-origine-si-istoric

Descriere fizica

Bichonul maltez este un caine mic, rezistent si cu o blana matasoasa. Corpul lui este compact, cu oase mici, dar robust si puțin mai lung daca este inalt. Pieptul este adanc, craniul este usor rotunjit, ochii mari, rotunzi. Bichonul maltez are o blana matasoasa, cu un singur strat si este de culoare alba sau ivoriu. Daca este ținut pentru expozitii si concursuri, atunci blana sa este lunga, ajungand pana la sol, insa cei mai mulți stapani aleg s-o pastreze scurta, fiind usor de intreținut. 

Comportament si personalitate

Bichonul maltez este plin de viața si jucaus. Este bland, iubitor, de incredere si devotat stapanului sau. Invața foarte usor trucurile. Indrazneț si rapid sa dea alarma atunci cand aude sunete suspicioase. Este un caine de companie clasic, grațios si adorabil. Se comporta bine cu alte animale de casa si alți caini.Bichonului maltez ii place sa se joace afara si sa sara in balți. Nu lasa acest cațelus sa dezvolte sindromul ,,cainelui mic”, un comportament indus de oameni, ce se manifesta prin credința bichonuluimaltez ca el este seful. Acest lucru duce la alte probleme de comportament. Atunci cand se considera sef, poate deveni agitat cu copiii si chiar cu cei mari. Nu supraproteja acest cațelus pentru ca va deveni instabil si gelos pe vizitatori. Bichonul maltez caruia ii este permis sa fie sef, va dezvolta sentimentul anxietații de separare, va pazi si va latra obsesiv. Acestea nu sunt trasaturi ale rasei Bichon maltez, insa la aceste comportamente contribuie oamenii din jurul lui. Bichonul maltez poate reveni la normal atunci cand are un stapan cu o atitudine stabila.
bichon-maltez-imagine-alb-negru-adorabil

Ingrijire si hrana

Bichonul maltez are nevoie de plimbari zilnice, iar joaca poate inlocui exercițiile insa nu poate inlocui plimbarile. Cațelusii care nu au parte de plimbari zilnice pot dezvolta probleme de comportament.Bichonul maltez se bucura sa zburde liber intr-o zona sigura, poate fi o curte imprejmuita. Ramane jucaus pana la o varsta inaintata si este foarte activ in casa.
O pieptanare si periere zilnica a bichonului maltez este importanta, insa fii delicat cu blana lui matasoasa. Curața-i zilnic ochii si barba pentru a preveni murdarirea. Fa-i baie sau foloseste un sampon uscat in mod regulat, asigura-te ca e complet uscat si cald. Curața-i urechile si indeparteaza parul care a crescut in canalul auditiv. Ochii trebuie verificați si curațați in mod regulat. Parul din varful capului este taiat de obicei, pentru a nu-i intra in ochi, iar unii stapani opteaza pentru a-l prinde. Bichonulmaltez naparleste foarte puțin sau deloc si e foarte potrivit pentru persoanele alergice. Spala-l pe dinți cel puțin o data pe saptamana. Daca nu este obisnuit cu aceasta procedura poți incepe prin a pune puțina mancare pentru caini pe deget, apoi folosesti degetul pentru a-i curața dantura. Dupa ceBishonul maltez se obisnuieste cu aceasta procedura, poți introduce pasta de dinți, insa una destinata cainilor. Unghiile Bichonului maltez ar trebui scurtate la fiecare 2 saptamani, in cazul in care are o suprafața dura din beton pe care sa alerge, acestea se vor scurta singure.
O dieta potrivita este esențiala pentru ca Bichonul maltez sa arate bine. O dieta nepotrivita poate cauza ingalbenirea blanii. Cea mai buna hrana este cea formata din peste de apa sarata, pasari de curte, miel, orez brun, avocado si grau; hraneste-l de doua ori pe zi.
bichon-maltez-spate-plimbari

Sanatate si puncte vulnerabile

Asociația americana a Bichonului maltez recomanda sa nu iei un cațelus sub varsta de 12 saptamani pentru ca poate deveni stresat din cauza manipularii frecvente si nu va avea suficient timp sa se odihneasca sau va refuza sa manance din cauza schimbarii mediului/mancarii. Acest stres poate cauza hipoglicemie ce duce la o posibila coma. Pentru linistea ta, odata cu cațelusul ar trebui sa primesti un certificat cu starea actuala a Bichonului maltez si inregistrarea vaccinurilor.
Principala problema a Bichonului maltez este luxația rotulei, cand aceasta nu mai este in poziția normala. Acesta afecțiune provoca Bichonului maltez schiopatat si refuzul in a-si susține greutatea.. Aceasta afecțiune se poate descoperi in jurul varstei de sase luni. Ca urmare a luxației, mai pot aparea si alte boli ca osteoartrita.
Alte afecțiuni ale Bichonului maltez sunt pierderea dinților, cataracta, alergiile, infecții ale urechilor si probleme digestive. 

Conditii de viata

Bichonul maltez este un caine de apartament foarte energic, de aceea e bine sa stabilesti un program zilnic de exerciții si miscare. Felul in care este ingrijit este mult mai important decat mediul in care sta deoarece cainele bichon maltez este orientat catre oameni. Bichonul maltez are nevoie de temperaturi moderate, fara sa fie prea cald sau prea frig. 

Dresaj

Bichonul maltez se poate dresa foarte usor, invața repede si este foarte inteligent. Este o rasa care asculta foarte repede, invața repede trucuri deoarece a lucrat in terapie si in spectacole.
Bichonul maltez are nevoie de un dresaj bland si ferm; este foarte sensibil la dojeneli iar corecțiile negative vor avea un efect negativ asupra dezvoltarii cațelusului. Stapanul sau dresorul are nevoie de o lesa atunci cand incepe dresajul, insa poate deveni o alegere personala, in funcție de cerințele cațelusului. Dresajul Bichonului maltez funcționeaza foarte bine daca se ofera recompense comestibile. Inarmarea pozitiva si dresajul bland cu bunatate, persistența si rabdare sunt recomandarile zilei. Si bineințeles, cu multa dragoste!
bichon-maltez-fata-inteligent


Prietenie cu omul

Bichonul maltez iubeste copiii, insa nu e cel mai potrivit animal de companie pentru copiii foarte mici care nu ințeleg ca acest cațel poate fi usor ranit de manuirea dura. Daca ai un copil foarte mic si planuiesti sa aduci un Bichon maltez in casa, fii atent si supravegheaza interacțiunea dintre acestia. Sa-ți inveți copilasul felul in care sa se poarte cu fragilul Bichon maltez.

 
14.BOERBOEL AFRICAN

Boerboel african
  • Energie
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Afectiune
    stea1 stea2 stea3
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Dresaj
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Paza
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
NumeBoerboel african
Cod rasaNu este recunoscut de Federatia Chinologica Internationala
PoreclaBoer, Mastiff sud-african
Tara de origineAfrica de Sud
Greutate70-90 kg
Inaltime59-70 cm
BlanaScurta
CuloareMaro-rosiatica, crem
Capacitate la nastere7-12 pui
Speranta de viata12-15 ani
Boerboel african ca este un caine cu excelente instincte de paza si protecție, pentru ca este bine echilibrat si un foarte bun caine de familie.

Origine si istoric

Rasa Boerboel s-a dezvoltat din cateva rase de caini mari aduse de olandezi in diferite zone din Africa. Rasa originala a fost adusa de catre Jan van Riebeeck in 1652 cunoscuta sub numele de bullenbijter si e considerata un subtip al rasei mastiff de astazi. Acest caine s-a imperecheat la randul lui cu cainii localnicilor, dand nastere la cateva alte tipuri de caini puternici si mari.
In 1820, cand englezii au ocupat Africa, au adus de asemenea caini mastiff si bulldogi. Acestia s-au imperecheat cu rasa mastiff deja existenta. In concluzie, nu se stie exact de cate rase a fost nevoie pana s-a ajuns la actuala forma a rasei Boerboel.
In prezent, rasa Boerboel este extinsa in toate țarile, trecand peste testele de sanatate si au fost verificați de veterinari inainte de a fi inregistrați. In 2010, Boerboel a fost declarat “caine de lupta” si a fost interzis in Danemarca. Este puternic, inteligent si are puternice instincte teritoriale.
boerboel-puternic

Descriere fizica

Boerboel este foarte mare, musculos si cu o apariție impresionanta. Sunt deseori confundați cu rasa Mastiff sau Bulldog, insa este o rasa  unica ce s-a dezvoltat in Africa pentru protecție si paza. Masculii sunt foarte distinctivi in rasa Boerboel, iar femelele sunt mai mici si subțiri; femele in toate aspectele.
Boerboel are capul patrațos cu urechi triunghiulare cazute, ochii pot avea orice nuanța de maro, gatul gros si puternic, cu umerii foarte bine dezvoltați, iar picioarele anterioare foarte bine dezvoltate si musculoase. Intreg corpul este echilibrat ca aspect si bine proporționat. Blana este scurta, subțire si densa si poate fi de culoare maronie sau crem, fiind acceptate pete pe piept sau pe cap.

Comportament si personalitate

Boerboelul african este un pic opus daca il privesti din mai multe unghiuri. Ca fiara si caine de supraveghere vei fi anunțat zgomotos ca sunt straini sau animale in zona, insa va invața usor cine este prieten si va fi primitor cu acestia cand sunt introdusi in casa. Boerboel este si un caine de paza, isi foloseste marimea si puterea pentru a apara proprietatea familei cu toata agresivitatea si forța fizica de care este capabil.
Boerboel  este un caine de familie foarte iubitor. Se bucura cand petrece timp alaturi de familie. Dincolo de agresivitatea pe care o manifesta fața de straini, lui Boerboel ii place sa se joace cu membrii familiei si este foarte bun cu copiii. Este foarte tolerant chiar si la jocurile mai dure, iar marimea lui il face potrivit pentru copiii de toate varstele. Boerboelul african este extraordinar de finuț cu copiii mici, insa nu-l lasați nesupravegheat.
Boerboel tinde sa accepte si alte animale in preajma sa, inclusiv caini, pisici si animale chiar mai mici. Socializarea este cheia potrivita pentru acesti caini, au nevoie sa fie invațați cine este periculos si cine e doar un prieten aflat in vizita. Asigura-te ca Boerboel isi cunoaste foarte bine stapanii inainte de a-l lasa in grija altcuiva din afara familei. 
boerboel-pui-caine-de-familie-iubitor

Ingrijire si hrana

Boerboelul african se hraneste cu carne si oase proaspete fara a fi gatite! Hrana lui trebuie sa conțina 60% oase de pui (cap, picioare, aripi), 10% carne proaspata de pui, porc, vita sau organe (inima, splina, ficat, plamani, rinichi), 10% grasime de pui, vita, curcan; 15% legume (morcov, fasole, salata verde; fara cartofi, ceapa sau rubarba). Un pui de boerboel are nevoie de trei mese pe zi, iar un caine matur are nevoie de 2 mese pe zi.  Nu uita ca hranirea nu se face inainte sau dupa exerciții, pentru ca poate suferi de dilatare gastrica ce ii poate cauza moartea.
Boerboelul african are blana scurta, subțire, densa si usor de ingrijit. E suficient sa fie periat o data sau de doua ori pe saptamana, mai ales pentru a-i stimula circulația de la nivelul pielii.
Boerboel vrea sa beneficieze de ingrijirea danturii, tartrul fiind una dintre amenințari si se poate ajunge la pierderea dinților, respirație urat mirositoare si chiar infecții. E bine sa-i speli dinții cu produse special destinate ingrijirii orale canine,  folosind o manusa.
Spalarea se face ori de cate ori este necesar folosind un sampon de calitate si chiar un balsam. Evita spalarea excesiva pentru ca poate cauza uscarea blanii si a pielii. Unii Boerboel pot avea reacții alergice la unele sampoane, in acest caz sampoanele pe baza de fulgi de ovaz pot rezolva aceasta problema. Unghiile de obicei raman constante daca face exerciții regulate pe o suprafața dura. Daca este nevoie sa i le tai foloseste instrumente speciale si nu cele personale!
Boerboel nu are cerințe speciale in privința exercițiilor, e suficient sa-i pui la dispoziție o curte mare si sa te asiguri ca toata lumea este in siguranța. Ii place sa alerge si sa iasa la plimbare cu familia si se comporta bine in afara casei daca este invațat sa socializeze. Boerboel, ca toate rasele de marime mare, este bine sa fie ținut sub control tot timpul. 

Sanatate si puncte vulnerabile

In ciuda condițiilor artificiale de obținere a rasei, Boerboel este o rasa foarte sanatoasa. Puiul deBoerboel african trebuie vaccinat si imunizat; asigura-te ca il vei duce la veterinar la fiecare sase luni.
Ca afecțiuni ce se pot intalni la aproape toate rasele de caini, iar Boerboel nu face excepție, se numara: displazia de sold, probleme ale ochilor, probleme ale inimii, probleme ale glandei tiroide, infecții ale urechilor. 
boerboel-rasa-sanatoasa

Conditii de viata

Boerboel nu este un caine de apartament. Ar trebui sa aiba macar o curte mare in care sa se poata juca si alerga. Nu este indicat sa fie lasat fara lesa singur, pentru ca ii considera pe straini inamici.  

Dresaj

Boerboelul african este un caine inteligent si foarte dispus sa lucreze cu stapanul. Va incerca sa domine pana cand ierarhia este stabilita. Acesti caini trebuie sa invețe de mici cine este seful, fara sa fii dur, inainte de a dezvolta comportamente daunatoare.
Un Boerboel nedresat sau slab dresat reprezinta un potențial pericol atunci cand iese din curte. Fiind un caine mare si cu un puternic instict de protejare nu este recomandat sa fie primul caine al unei familii care nu are experiența cu tipul dominant de caini. In aceasta situație este recomandat sa iei un caine care a fost deja dresat si invațat sa socializeze. Boerboel raspunde bine la dresajul care este combinat cu exerciții decat la dresajul simplu. 

Utilitate

Un Boerboel african este un prieten de nadejde atunci cand ai nevoie de o paza si protecție buna, dar si de un caine de familie.

Prietenie cu omul

Boerboel este compatibil nu doar cu omul ci si cu copiii acestuia, fiind una dintre cele mai contrastante rase: pe cat este de aprig si agresiv cu cei pe care ii considera dusmani, pe atat este bland si iubeste copiii.

Periculozitate

Un Boerboel african poate deveni periculos daca nu este dresat corect, atunci cand nu are o ierarhie bine stabilita si cand nu stie sa socializeze. Aminteste-ți ca rasa Boerboel a fost folosita pentru aparare.
boerboel-mama-pui-aparare
15. BORDER TERRIER
Border Terrier
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2 stea3
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Dresaj
    stea1 stea2
  • Ingrijire
    stea1 stea2 stea3
  • Paza
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
NumeBorder Terrier
Tara de origineNordul Angliei
Greutate5-7 kg
Inaltime28-36 cm
BlanaTepoasa
Border Terrier este un caine alert, bine dezvoltat, folosit in trecut la partidele de vanatoare de vulpi. Şi-a pastrat energia si vioiciunea, ceea ce face ca Border Terrierul sa fie un caine ideal pentru familiile active. 

Origine si istoric

Cainele din rasa Border Terrier este originar din nordul Angliei, din satele aflate la granita cu Scotia. Este rezultatul nesfarsitelor lupte dintre fermieri si vulpile care atacau gospodariile.
Este un adevarat animal de vanatoare, avand rezistenta unui cal. In zilele noastre, Border Terrieruleste folosit in serviciile utilitare. 
rasa-border-terrier-animal-de-vanatoare

Descriere fizica

Cainele Border Terrier este un animal de talie mijlocie, musculos si rezistent. Are corpul acoperit cu par scurt, des si foarte aspru.
Border Terrierul atinge o inaltime de 28-36 centimetri si o greutate de 5-7 kilograme.

Comportament si personalitate

Cainele Border Terrier este un vanator alert si indraznet, foarte agil si capabil sa se strecoare prin cele mai inguste spatii, pentru a gasi prada. Este foarte energic si se ataseaza rapid de copii, cu care prefera sa se joace. Este si un bun caine de paza, care latra puternic atunci cand ceva nu este in ordine. Cu toate acestea, nu este agresiv. 
Este un caine foarte inteligent, foarte dornic sa isi impresioneze stapanii. Deoarece iubesc foarte mult oamenii, cainii Border Terrier sunt ideali si pentru terapiile asistate, in casele de batrani si copii. Se adapteaza rapid la orice mediu si situatie si sunt capabili sa tolereze si mutarile dese. Se inteleg bine si cu pisicile, in special daca cresc impreuna. 
Cainilor din rasa Border Terrier le place foarte mult sa observe mediul inconjurator, astfel ca in timpul plimbarilor in parc acesti caini se vor aseza in iarba de nenumarate ori pentru a studia oamenii si animalele din jur.
caine-border-terrier-caine-de-paza

Ingrijire si hrana

Blana rezistenta si tepoasa a cainelui din rasa Border Terrier este bine sa fie periata saptamanal. In plus, este indicat ca de cel putin doua ori pe an sa fie ingrijit intr-un salon profesionist. 
De asemenea, cainele din rasa Border Terrier este bine sa fie spalat atunci cand blana se murdareste foarte mult. Baile prea dese vor irita pielea. 
Persoanele care detin caini din rasa Border Terrier trebuie sa foloseasca sampoane speciale pentru blana acestui animal. 
De 2-3 ori pe saptamana, cainele are nevoie si de periaj dentar, care ajuta la indepartarea tartrului si a depunerilor de bacterii. De 2-3 ori pe luna este indicat ca unghiile sa fie taiate si urechile curatate. 
Pentru a se mentine in buna forma, cainele din rasa Border Terrier are nevoie zilnic de o cantitate de mancare de 250 - 400 grame, impartita la doua mese. 

Sanatate si puncte vulnerabile

In general, cainii din rasa Border Terrier sunt sanatosi, insa ca orice animal, sunt predispusi la anumite afectiuni medicale. Border Terrierii se confrunta adesea cu displazii, deficiente cardiace si hipotiroidism. 
De asemenea, cainii din rasa Border Terrier pot suferi si de cataracta si atrofierea progresiva a retinei. 
In plus, Border Terrierii sunt animale de prada, obisnuite sa consume animale mici, astfel ca de cele mai multe ori pot inghiti si jucarii sau alte obiecte din casa, ceea ce duce la indigestii. 
caini-border-terrier-sanatate-si-puncte-vulnerabile

Conditii de viata

Cainii din rasa Border Terrier sunt animale de companie ideale pentru apartament. Persoanele care locuiesc la curte trebuie sa se asigure ca dispun de garduri inalte si sigure, deoarece acesti caini sunt maestri ai evadarilor. 
Chiar daca traiesc mai mult in interior, cainii Border Terrier au nevoie de cel putin o jumatate de ora de miscare si exercitii in aer liber. Daca nu au parte de suficienta miscare, acesti caini sunt predispusi la obezitate. In plus, se plictisesc rapid ceea ce duce la latrat excesiv si chiar la distrugerea obiectelor din locuinta. 

Dresaj

Cainii din rasa Border Terrier sunt usor de dresat, deoarece au o inteligenta peste medie. Invata rapid regulile casei in care locuiesc si accepta usor lesa. 
Cand vine insa vorba de exercitii mai complicate, care necesita mai multa atentie, cainele din rasa Border Terrier devine neascultator si incepe sa isi etaleze latura independenta. 

16.BORZOI

Borzoi
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2 stea3
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3
  • Ingrijire
    stea1 stea2 stea3
  • Paza
    stea1
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
NumeBorzoi
Cod rasaCaini rusesti de vanatoare de lupi
Tara de origineRusia
Greutate45 kg
InaltimePeste 80 cm.
BlanaLunga si matasoasa.
CuloareDiferite culori.
Borzoi este o rasa de caine originara din Rusia. Ideali pentru curse si vanatoare, cainii din aceasta rasa erau folositi pentru prinderea de iepuri, vulpi si lupi. Mai tarziu, cainii din rasa Borzoi au devenit animalele de companie preferate de familiile regale din Europa.

Origine si istoric

Cunoscuti si sub numele de ''caini rusesti de vanatoare de lupi'', cainii din rasa Borzoi au aparut pentru prima oara in Rusia, in jurul anului 1650, cand au fost obtinuti prin incrucisarea mai multor rase de caini de vanatoare. 
Deoarece erau folositi intens la partidele de vanatoare, pana in anul 1873 in Rusia mai existau doar cateva sute de caini Borzoi. In acelasi an, a fost infiintata o asociatie care sa protejeze aceasta specie pe cale de disparitie. 
Rasa a fost insa salvata doar pentru ca multe specimene au fost oferite drept cadou familiilor regale din Europa. 
Caini Borzoi

Descriere fizica

Cainii din rasa Borzoi sunt animale de companie de talie inalta, foarte asemanatoari cu specimenele din rasa Afgan si Saluki. 
In general, cainii din rasa Borzoi sunt animale cu blana lunga si matasoasa, de diferite culori. In sezonul rece, blana cainilor din rasa Borzoi se indeseste, iar in sezonul cald naparleste, pentru a preveni supraincalzirea animalelor. 
Masculii din rasa Borzoi au o greutate de peste 45 de kilograme si o inaltime de peste 80 de centimetri. Femelele sunt in general mai micute. Insa, indiferent de marimea lor, cainii din rasa Borzoi au un aspect elegant si sunt foarte puternici. 

Comportament si personalitate

Cainii din rasa Borzoi sunt linistiti si tacuti, insa foarte independenti. Majoritatea cainilor din rasa Borzoilatra foarte rar si nu dispun de un simt al proprietatii bine dezvoltat, astfel ca nu pot fi folositi pentru paza. 
Sunt caini foarte inteligenti, sensibili si manierati, care isi respecta stapanii foarte mult. Cainii din rasaBorzoi sunt pasnici atat cu oamenii, cat si cu animalele. Sunt afectuosi cu membrii familiei din care fac parte, insa distanti cu strainii. 
Cainii din rasa Barzoi sunt insa sensibili atunci cand spatiul le este invadat, astfel ca pot suferi de anxietate, in special in apropierea copiilor. In ciuda dimensiunilor mari, cainii din rasa Borzoi se adapteaza foarte usor la viata de oras, mai ales daca beneficiaza de plimbari zilnice. 
Daca sunt crescuti de mici alaturi de pisici sau alte animale mici de companie, cainii din rasa Borzoi se acomodeaza foarte usor cu ele si le tolereaza foarte bine.
Caine Borzoi

Ingrijire si hrana

Cainii din rasa Borzoi sunt animale de companie care prefera sa stea cat mai mult timp in casa, alaturi de stapani. Au insa nevoie de confort si de spatiu privat, astfel incat sa se simta in siguranta. 
Este bine ca acesti caini sa fie hraniti de doua ori pe zi, cu hrana uscata. Cantitatea zilnica recomandata de mancare este de 800 - 1600 de grame. 
Pentru a mentine frumoasa blana cainilor Borzoi este bine ca stapanii sa ii perie zilnic si sa ii spele de cateva ori pe luna. De asemenea, este indicat ca dintii acestor caini sa fie periati de 2-3 ori pe saptamana.
Rasa Borzoi

Sanatate si puncte vulnerabile

In general, cainii din rasa Borzoi sunt sanatosi, fiind afectati de putine afectiuni medicale. Cel mai adesea sufera de afectiuni gastrointestinale, osoase si oculare.


17.BOSTON TERRIER
Boston Terrier
  • Afectiune
    stea1 stea2 stea3
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Joaca
    stea1 stea2
  • Dresaj
    stea1 stea2
  • Ingrijire
    stea1 stea2 stea3
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
NumeBoston Terrier
PoreclaAmerican Gentleman
Tara de origineBoston
Greutate4-11 kg
Inaltime38-43 cm
BlanaScurta si fina.
Cainii din rasa Boston Terrier sunt foarte populari in randul iubitorilor de animale si sunt unii dintre cei mai cautati caini. In trecut, Boston Terrierii erau folositi in luptele de caini, insa in zilele noaste sunt caini afectuosi si prietenosi, adevarate animale de companie. 

Origine si istoric

Rasa Boston Terrier a aparut la mijlocul anilor 1800 in Boston, Massachusetts, unde a primit porecla de "American Gentleman" datorita blanii negre cu alb, asemanatoare cu un frac.
Aceasta rasa provine din incrucisarea mai multor rase, iar la inceput a primit denumirea de Bullet Heads sau Round Heads. Abia in anul 1889 a primit denumirea de Boston Terrier
In prezent, rasa Boston Terrier este una dintre cele mai apreciate in intreaga lume.
boston-terrier-in-iarba-origine-si-istoric

Descriere fizica

Cainii din rasa Boston Terrier, cunoscuti si sub numele de Boston Bulls, sunt animale de talie mijlocie, cu trup compact si musculos. Au parul moale si scurt, capul bine proportionat cu restul corpului. Are falcile plate, fara cute, cu sprancene bine definite. Urechile sunt mici si subtiri, botul scurt si patrat, bine proportionat. 
Boston Terrierii au un spate scurt, care da impresia de trunchi patrat. Au pieptul adanc si coaste bine arcuite. Picioarele acestui caine sunt puternice si zvelte, ceea ce ii permite miscari elegante si agile. 

Comportament si personalitate

Cainii din rasa Boston Terrier sunt entuziasti, dragalasi si respectuosi. Are si un simt al umorului foarte bine dezvoltat si ii place sa ii distreze pe cei din jur. Boston Terrierii sunt caini inteligenti, care se bucura de atentia stapanilor si care iubesc sa petreaca mult timp in compania oamenilor. 
In plus, este foarte bucuros atunci cand in casa vin persoane noi, pe care le intampina inca de la usa si cu care intra rapid in contact. Cainii din rasa Boston Terrier se plictisesc foarte rar, deoarece gasesc tot timpul lucruri interesante pe care le pot face si singuri, in special daca au la dispozitie mai multe jucarii.
De asemenea, cainii din rasa Boston Terrier se ataseaza rapid de copii, care la randul lor le raspund cu multa afectiune. Astfel, acesti caini sunt ideali pentru familiile cu multi copii. 
Acesti caini se inteleg foarte bine si cu pisicile, in special daca sunt crescuti impreuna. Este chiar recomandat ca in casele in care exista un caine din rasa Boston Terrier sa mai traiasca si alte animale de companie. Se vor intelege bine, in special in momentele in care stapanii nu sunt acasa. 
rasa-boston-terrier-caini-inteligenti

Ingrijire si hrana

Cainii din rasa Boston Terrier au o blana scurta si fina, care este usor de intretinut si care nu naparleste des. Este insa indicat ca blana sa fie periata saptamanal, cu o perie aspra, pentru a indeparta firele moarte si pentru a pastra pielea sanatoasa. 
Boston Terrierii sunt caini curati, iar pielea nu are un miros neplacut. Cu toate acestea, este bine ca acest caine sa fie spalat la cateva luni. De asemenea, la cateva saptamani ghearele trebuie taiate si dintii curatati regulat.
Cainii din rasa Boston Terrier ajung la o inaltime de 38-43 de centimetri si o greutate de 4-11 kilograme. 

Sanatate si puncte vulnerabile

In general, cainii din rasa Boston Terrier sunt mai predispusi la probleme oculare: cataracta, glaucom si ochi uscati. 
Boston Terrierii pot suferi si de luxatii, tumori cardiace si tegumentare, iar la batranete pot surzi. 
In sezonul cald, cainii din rasa Boston Terrier pot intampina probleme de respiratie, in special daca sunt stresati si expusi la temperaturi foarte ridicate. Adesea, Boston Terrierii sforaie si saliveaza. 
caine-boston-terrier-probleme-oculare

Conditii de viata

Cainii din rasa Boston Terrier sunt potriviti atat pentru viata de apartament, cat si pentru cea in aer liber, la curte. Daca nu sunt stimulati suficient, acesti caini devin rapid sedentari si mai expusi la obezitate. Astfel, ei au nevoie de plimbari zilnice in parc.

Dresaj

Deoarece au tendinta sa latre foarte mult, cainii din rasa Boston Terrier trebuie dresati de mici. Sunt insa foarte inteligenti si vor invata rapid comenzile.
De asemenea, pentru a evita problemele comportamentale, persoanele care detin Boston Terrieritrebuie sa ii implice in cat mai multe activitati care necesita miscare si contactul cu alti oameni si animale. 
17. BOUVIER DES FLANDRES
Bouvier des Flandres
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Dresaj
    stea1 stea2
  • Ingrijire
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Paza
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4
Standard rasa
NumeBouvier des Flandres, Ciobanesc de Flandra
Cod rasaGrupa 1, numarul 191
Tara de origineBelgia
Greutate30-45 kilograme
Inaltime60-70 centimetri
BlanaDublu strat, aspra
CuloareCafeniu, tigrat, negru, gri cu negru
Capacitate la nastere5-10 pui
Speranta de viata10-12 ani

Origine si istoric

Rasa Bouvier des Flandres sau ciobanesc de Flandra este originara din Flemish, o regiune a Belgiei si din nordul Frantei, unde a fost dezvoltata pentru a lucra in ferme si pentru a proteja turmele. Bataliile din Primul Razboi Mondial aproape au dus la disparitia acestei rase. Din fericire, cativa crescatori au salvat cainele Bouvier des Flandres care a lucrat ca mesager si pe ambulanta in timpul Primului Razboi Mondial.
Rasa Bouvier des Flandres a inflorit in Statele Unite in anii 1950-1960. Unul dintre cei mai faimosi cainiBouvier des Flandres din America a fost cel al presedintelui Ronald Reagan.
Aceasta este ultima dintre rasele de ciobanesti belgieni care mai exista intr-un numar masurabil. Celelalte rase, Bouvier de RoulersBouvier de Moerman si Bouvier de Paret sunt aproape disparute.

Descriere fizica

Potrivit standardului AKC (American Kennel Club) „cainele Bouvier des Flandres are o constructie puternica, compacta, cu o blana aspra si o aparitie masiva. Da impresia unui caine puternic, fara puncte tari sau slabe in aparitia sa generala”. Rasa Bouvier des Flandres este de dimensiuni mari, cu un cap mare, corp compact si proportii patratoase. Are o barba groasa si sprancene pletoase, fiind semnele distinctive ale rasei. Ochii cainelui Bouvier des Flandres sunt ovali si ar trebui sa fie intotdeauna inchisi la culoare, dispusi in varful capului. Are blana rezistenta la apa, avand urmatoarele culori: cafeniu, negru, sare si piper (negru si gri) si tigrat.
Ca dimensiuni, cainele Bouvier des Flandres ajunge la 60-70 centimetri inaltime, cantarind 30-45 kilograme.   
bouvier-des-flandres-alergand-puternic

Comportament si personalitate

Serios si grijuliu, cainele Bouvier des Flandres este un animal de companie demn, atletic si ii place sa stea langa semineu. Ca pui, este zgomotos si vioi, insa la maturitate cainele Bouvier des Flandres va deveni un membru al casei demn si sobru. Ii place sa fie langa oameni si este cel mai fericit atunci cand este inconjurtat de „turma” de oameni. Natura protectiva il face un excelent caine de paza si este rabdator cu copiii.
Cand este mic, cainele Bouvier des Flandres poate fi usor de controlat. Insa va creste repede si va incepe sa sara si sa alerge. Pe masura ce inainteaza in varsta, va deveni mai putin afectuos, insa isi va arata afectiunea prin a sta seara la picioarele stapanului.
Cainele Bouvier des Flandres va incerca sa revina la radacinile sale de caine ciobanesc si va incepe sa pazeasca si sa stranga bicicletele, copiii si masinile. Este predispus la loviri, de aceea trebuie tinut in lesa sau intr-o curte imprejmuita cu gard. Natura sa protectiva il poate face sa devina agresiv cu oamenii si animalele noi. Socializarea timpurie il poate invata pe cainele Bouvier des Flandres ca musafirii nu fac rau.

Ingrijire si hrana

Acest gigant delicat are nevoie de multa miscare si activitate viguroasa pe timpul zilei. Cand un caine Bouvier des Flandres trece de la adolescenta la maturitate va deveni putin letargic si va avea nevoie sa i se spuna cand sa faca miscare, iar activitatea intensa il va tine sanatos mental si fizic.
Cainele Bouvier des Flandres are nevoie de multa ingrijire. Necesita spalarea si tunderea blanii la fiecare 6-8 saptamani si periere o data la doua-trei zile. Acest caine se pastreaza cu greu curat, zonele in care se murdareste cel mai tare fiind barba si picioarele. Barba va colecta apa si mancare din boluri, iar picioarele vor aduna noroi, iarba si mizerie. Urechile si dintii cainelui Bouvier des Flandres ar trebui curatate saptamanal si in cazul in care unghiile nu se scurteaza prin mers, ar trebui taiate o data pe luna.
Daca ai catei din rasa Bouvier des Flandres e bine sa stii ca acestia vor creste repede in perioada de patru si sapte saptamani, facandu-i vulnerabili la afectiuni ale oaselor. Hranindu-i cu hrana uscata de foarte buna calitate, fara multe calorii, ii va ajuta sa nu creasca prea repede. Hrana ar trebui sa contina 22-24% proteina si 12-15% grasimi. Pentru cainii Bouvier des Flandres maturi, e nevoie de 3-5 cupe de hrana uscata pe zi, impartite in doua mese. 
caine-bouvier-des-flandres-spalare

Sanatate si puncte vulnerabile

Media de viata a cainelui Bouvier de Flandres este de 10-12 ani. Ca toate rasele de talie mare este predispus la displazia de sold. Este un caine foarte rezistent la durere, de aceea poate fi ranit sau poate suferi de o afectiune fara a arata semne clinice, un lucru pe care stapanii sai ar trebui sa-l aiba in minte. Alte afectiuni la care este vulnerabil cainele Bouvier des Flandres este degenerarea muschiului esofagian si faringian, disfagia (dificultatea inghitirii alimentelor), entropion (genele cresc invers, fiind in contact permanent cu ochiul), glaucom, cataracta, stenoza aortica, probleme cu tiroida si paralizia corzilor vocale.

Conditii de viata

In ciuda marimii mari, cainele Bouvier des Flandres este potrivit pentru un apartament, atata timp cat beneficiaza de suficienta miscare. Daca nu va face sufienta miscare, va deveni distructiv. O casa cu o curte imprejmuita este excelenta pentru rasa Bouvier des Flandres si odata cu inaintarea in varsta va aprecia mai mult plimbarile lungi decat alergatul pe iarba din curte. 
bouvier-des-flandres-apartament

Dresaj

Dresajul cainelui Bouvier des Flandres necesita un stapan puternic, consistent, plin de incredere si nu este potrivit pentru cineva care nu a mai detinut caini inainte. Acestei rase ii plac provocarile si va prelua repede conducerea in cazul in care nu exista un conducator al casei. Dresajul rasei Bouvier des Flandres implica intarire pozitiva si multe recompense, disciplinarea dura il va face incapatanat si evitant.
Cu un dresaj pozitiv, cainele Bouvier des Flandres va excela in dresajul de obedienta. Este un caine inteligent care are nevoie sa-si tina mintea ocupata prin trucuri sau exercitiile de agilitate.

18.BOXER
Boxer
  • Energie
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Afectiune
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2 stea3
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Dresaj
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Paza
    stea1 stea2
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
NumeBoxer
Cod rasaGrupa 2, numarul 144
PoreclaBoxer
Tara de origineGermania
Greutate25-60 kg
Inaltime53-63 cm
BlanaScurta, lucioasa, neteda, apropiata de piele
CuloareGalbena, tigrata, cu o masca neagra, cu sau fara pete albe.
Capacitate la nastere2-10 pui
Speranta de viata10-14 ani
Rasa boxer are cea mai mare nevoie de afecțiune umana, mai ales din partea copiilor. Este rabdator cu copiii, protectiv , facandu-l o alegere buna pentru familii. Un Boxer necesita o ingrijire minima si exerciții zilnice. Are ochii mari ce-ti patrund in inima. in plus este cunoscut drept “cainele cu cea mai lunga limba”. E ca un copil de 3 ani care nu a crescut nici pana astazi!

Origine si istoric

Rasa Boxer isi are originea in Germania incepand cu secolul al XIX- lea si vine dupa mulți ani de incrucisari intre rasa Mastiff german si rasa Bulldog englez. Boxerul a fost folosit la vanatoare, munca, a fost caine de cireada si chiar lupte. Intr-adevar, foarte mulți au fost folosiți de catre armata germana in razboi si pe post de curier. Inainte era cunoscut ca fiind agresiv, o rasa feroce, insa acum rasa Boxer a devenit treptat un caine protectiv ce iubeste compania oamenilor si a altor animale. Asociația Chinologica Americana a inregistrat rasa Boxer in anul 1904. Exista doua tipuri de caini boxer: rasa Boxer german si rasa boxer englezBoxerul german are un cap mai mare, fiind mai musculos decat boxerul englez.

Descriere fizica

Boxerul are un corp compact si puternic. Capul este proporțional cu corpul, fiind elementul distinctiv al acestei rase. Botul este scurt, nasul este mare si negru, iar ochii de culoare maro inchis. Urechile sunt mari, ridicate prin procedee chirurgicale sau pastrate natural. Gatul este rotund, puternic, musculos, fara gusa. Membrele anterioare sunt musculoase, puternice si paralele daca sunt privite din fața. Coada este ridicata si de obicei se taie. Boxerul are blana scurta, neteda, si apropiata de piele, este de culoare cafenie, tigrata, bronz, lemn de mahon, de multe ori neagra cu pete albe. 
boxer-profil-puternic
Rasa boxer poate avea si blana alba, insa unele cluburi descalifica aceasta trasatura mai ales ca acestia se nasc surzi parțial sau complet. In trecut, un Boxer alb era eutanasiat imediat dupa nastere. Daca ai un Boxer de culoare alba, e bine sa stii ca poate suferi de arsuri solare daca este ținut prea mult in soare si este supus riscului de cancer de piele. Este interzisa perpetuarea rasei albe de Boxer insa partea buna este ca se incadreaza excelent in categoria de caini de terapie sau munca.

Comportament si personalitate

Un Boxer este fericit, jucaus, curios si energic. Este foarte inteligent, dornic sa invețe si o face rapid. Un Boxer este potrivit in competiții, este mereu in miscare si lipit de familia sa. Loial si afectuos,Boxerul este cunoscut pentru cat de bine se ințelege cu copiii. Daca este bine crescut si invațat sa socializeze, Boxerul se poate ințelege bine si cu alți caini si chiar cu pisicile. Animale ca rozatoarele, rațele, puii sau alte pasari de curte pot fi “tentante” pentru el si nu e recomandat sa-l lasi in preajma lor.
Numele de Boxer vine de la modul in care acest caine isi foloseste labele din fața la aproape orice; daca il observi indeaproape, vei vedea ca le folosesti intr-un mod foarte jucaus, asemenea unei pisici. Este foarte comic. Natura unui Boxer este sa te protejeze pe tine, familia ta si casa. Vizitatorii cunoscuți vor fi intotdeauna bineveniți.
Un Boxer are nevoie sa fie condus de catre un om. Invața-l sa nu fie zgomotos si sa nu sara pe oameni. Ca rasa, Boxerul a fost foarte folosit in armata si poliție. Fiind un caine de paza foarte bun, un Boxer se va comporta asemenea unui Bulldog. Este extrem de atletic chiar si la varste mai inaintate. 
boxer-caine-de-paza

Ingrijire si hrana

Un Boxer este un animal de companie minunat. Pentru ca este foarte jucaus si are o imensa energie, are nevoie sa fie plimbat de doua ori pe zi. Cere multa atenție. Jocurile si tachinarea sunt esențiale. Pe langa efortul fizic, are nevoie si de stimulare emoționala. Daca aceste nevoi nu sunt indeplinite siBoxerul nu-si poate consuma energia prinzand mingea sau alergand prin vecinatate, isi va crea singur jocurile “ronțaind” canapeaua sau “de-a v-ați ascunselea” cu pantofii tai.
Blana Boxerului este neteda, scurta si usor de ingrijit. Periaza-l cu o perie ferma si spala-l doar atunci cand este necesar pentru ca acest lucru indeparteaza grasimea naturala a corpului. Unii caini Boxer se pastreaza curați, asemenea unei pisici. Naparlesc moderat.
O hrana inadecvata a puiului Boxer va afecta atat sanatatea cat si comportamentul. Calitatea mancarii unui Boxer matur va influența atat starea sanatații cat si durata vieții; nu poți hrani un Boxer cu mancare ieftina! Daca hotarasti sa-i prepari mancarea acasa si nu cumparata din comerț de cea mai buna calitate, atunci e bine sa stii ca aceasta trebuie sa conțina carne 35-45%: piept de pui, miel, vițel, peste – ton, macrou; legume 25-35% : morcovi, broccoli, cartofi, cartofi dulci, conopida, mazare, fasole; urmand apoi orezul alb sau brun si chiar paste. Daca ai un Boxer cu varsta intre 2 si 6 luni, hraneste-l de 3 ori pe zi cu cate 1-2 cupe. Mancarea la liber nu este permisa. Un caine intre 6 luni si 1 an ar trebui hranit de 2 ori pe zi (dimineța si seara). Felicitari! La 2 ani, Boxerul tau este deja un caine matur! O singura masa buna pe zi ii este suficienta. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Reține ca un Boxer poate ramane sanatos pe intreaga durata a vieții, insa ca oricare alta rasa, poate fi susceptibil la unele probleme de sanatate.
Rasa Boxer este supusa problemelor de inima, tiroidei, alergiilor si uneori epilepsiei. Dupa varsta de 8 ani poate dezvolta tumori mai frecvent decat celelalte rase. Poate lasa bale si sforai. Poate prezenta flatulența excesiva, mai ales atunci cand este hranit necorespunzator. Este bine sa te astepti la ulcer la ochi, viermi intestinali. Toate aceste probleme pot fi evitate printr-o ingrijire si dieta adecvata. 
boxer-sanatate

Conditii de viata

Un Boxer se simte bine intr-un apartament, mai ales cand face suficiente exerciții. Sunt foarte activi in casa si s-ar simți foarte bine intr-o curte imprejmuita. Este sensibil la temperaturi  extreme pentru ca se incalzeste si se raceste foarte usor. 

Dresaj

Inteligența este o caracteristica obisnuita a rasei Boxer. Acest lucru poate fi atat un lucru pozitiv cat si negativ cand vei incepe dresajul. Boxerul va invața foarte repede si usor. Scopul lor in viața este dorința de a invața si a-ți face pe plac. Oricum, inteligența si pofta de joaca a Boxerului poate fi un obstacol in dresaj. Un Boxer poate fi incapațanat. Uneori, stiind exact ce se asteapta de la el, pur si simplu nu asculta comenzile. Poate transforma totul intr-o joaca daca nu este tratat cu rabdare si fermitate.
Dresajul Boxerului ar trebui sa inceapa de cand acesta este foarte mic si are nevoie sa cunoasca ierarhia, sa stie cine este seful. Oamenii ar trebui sa fie singurii conducatori intr-o relație cu animalele. Posesorii deBoxer prea blanzi se vor confrunta cu incapațanarea cainelui. Vei simți ca nu te ia in serios, va deveni meschin, zgomotos si va cersi lucruri. Invața-ți Boxerul ca este inacceptabil sa fie dominator cu alți caini. Orice semn de dominanța trebuie corectat pe loc, intr-un mod calm, ferm si plin de incredere. 

Utilitate

Rasa Boxer a fost inregistrata ca o rasa de vanatoare, caine-polițist, indrumator pentru oamenii care si-au pierdut vederea, caine de paza, caine de circ, caine-curier in timpul celor doua razboaie mondiale, caine de lupta atunci cand se practica sportul luptei intre caini.
Boxerul este un caine minunat pentru multe scopuri, insa marele avantaj in a avea un Boxer este prietenul cu patru picioare si sursa de implinire personala.
boxer-cu-limba-scoasa-caine-politist

Reproducere

O femela Boxer nu ar trebui sa ramana gestanta inainte de varsta de 2 ani pentru ca nu este dezvoltata fizic suficient, iar maturitatea sa emoționala va atinge apogeul abia dupa aceasta varsta. Cea mai potrivita varsta pentru reproducere este cea cuprinsa intre 2 si 5 ani. Dupa varsta de 5 ani, e posibil sa apara problemele de sanatate.
Ciclul unei femele Boxer se imparte in patru etape. Prima etapa este cea in care e pregatita pentru posibilitatea unei monte, aceasta perioada poate dura intre 9 si 11 zile, uneori ține pana la 21 de zile. Va deveni atragatoare pentru masculul Boxer, insa va arata puțin interes fața de acesta. Al doilea stadiu ține tot intre 9 si 11 zile si este perioada cand accepta masculul pentru reproducere; o perioada cand manifesta un comportament de “marcare”- ceea ce inseamna ca sta intr-un singur loc si se arata disponibila masculului. Al treilea stadiu este atunci cand progesteronul domina scena hormonala si dureaza intre 60 si 90 de zile la femelele Boxer care nu au devenit gestante sau 63 de zile la cele care vor da nastere la caței. Ultimul stadiu va ține 4-5 luni si se afla intre cele 2 cicluri ce apar de 2 ori pe an. 

Prietenie cu omul

In ciuda apariției lui, cainele Boxer este mai degraba iubitor cu alte animale si familia, nu este un caine feroce. Cand alegi un Boxer ca animal de companie e bine sa ai in vedere ca acesta iți va intoarce dragostea si grija pe care i-o porți. Un Boxer va fi protectiv cu familia in preajma strainilor si de asemenea se asteapta ca membrii familiei sa-i arate dragoste, sa fie pregatiți sa se joace cu el cand au nevoie de acest lucru. Atata timp cat tu si familia ta ințelegeți ca un Boxer are nevoie de afecțiune si sunteți dispusi sa-i oferiți cainelui toata dragostea voastra, atunci vei putea gasi un Boxer care-ți va fi loial si iți va darui nimic altceva decat dragoste necondiționata. 
boxer-iubitor

Periculozitate

 Mulți oameni ar crede ca un Boxer este agresiv si violent, insa e chiar opusul. Un Boxer poate fi un minunat animal de companie  pentru ca e inteligent, iubitor, jucaus si loial. Tanarului Boxer ii place sa se joace si este orientat catre exerciții. in timp ce un Boxer poate fi intimidat si devine protectiv cu familia fața de straini, alte rase de caini pot fi mult mai potrivite pentru paza, tocmai pentru ca unuiBoxer ii place mai mult sa se joace si sa iubeasca, decat sa pazeasca.
Am intalnit un caine Boxer care, atunci cand asista la comportamente agresive simulate, intervenea pentru a-i opri pe cei doi sa se raneasca, semn al naturii blande si nu agresive.

19.BRAC DE WEIMAR

Brac de Weimar
  • Energie
    stea1 stea2 stea3
  • Joaca
    stea1 stea2 stea3
  • Dresaj
    stea1 stea2
  • Ingrijire
    stea1 stea2 stea3
  • Paza
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
NumeBrac de Weimar
Greutate23-32 kg
Inaltime56-70 cm
BlanaScurta si deasa.
CuloareGri
Cu o statura impresionata, blana gri de o frumusete deosebita si un corp suplu, cainele din rasa Weimar este ideal pentru viata de familie, in special daca este bine dresat. In trecut, prin excelenta o rasa de vanatoare, astazi bracul de Weimar este un companion desavarsit. 

Origine si istoric

Membrii curtii regale de la Weimar au creat aceasta rasa de caini la inceputul secolului al XIX-lea. Vanatori excelenti, membrii familiei regale si-au dorit un caine care sa posede mult curaj, inteligenta si un miros exceptional, pentru a fi de ajutor la partidele de vanatoare de ursi sau caprioare. Astfel, cainele din rasa Brac de Weimar este rezultatul incrucisarilor repetate dintre mai multe rase de caini de vanatoare. 
Bracul de Weimar este un caine de viteza, foarte viguros si versatil, capabil sa alerge, sa inoate si sa haituiasca prada. 
In Germania, rasa de caini Brac de Weimar este inca folosita pentru vanatoare, deoarece se descurca foarte bine atat pe teren, cat si in apa. 
pui-brac-de-weimar-caine-de-viteza

Descriere fizica

Bracul de Weimar este un caine de talie mijlocie spre mare, solid, atletic si foarte rezistent. Principala caracteristica a acestui caine este blana scurta si deasa, de un gri profund, reminiscenta a incrucisarilor repetate cu Marele Danez.
Bracul de Weimar este un caine musculos, bine proportionat. Are un nas lung si puternic si un maxilar solid. Pana la varsta de 6 luni, puii au ochii albastri, dupa care capata culoarea chihlimbarului. Corpul bracului de Weimar este lung si puternic.
Bracul de Weimar atinge o inaltime de 56-70 de centimetri si o greutate de 23-32 de kilograme. 

Comportament si personalitate

Cainii din rasa Brac de Weimar sunt animale devotate, care isi doresc sa fie in permanenta in apropierea stapanilor. Sunt ideali pentru persoanele active, care petrec mult timp in aer liber si care practica diverse activitati sportive. In general, masculii de Brac de Weimar sunt mai afectuosi si prietenosi, in timp ce femelele sunt mai indraznete. Insa majoritatea cainilor din rasa Brac de Weimar sunt foarte sociabili si supusi stapanilor.
In plus, sunt sensibili, inteligenti si dornici sa faca pe plac celor din jur. Datorita personalitatii sale curajoase si alerte, cainele din rasa Brac de Weimar este si un bun animal de paza. 
Daca nu este bine instruit, acest caine poate deveni extrem de agasant: va latra foarte mult, va roade obiectele din casa si va alerga pisicile din locuinta. 
Persoanele care detin caini din rasa Brac de Weimar trebuie sa inceapa dresajul lor inca din perioada in care sunt pui, pentru a evita probleme de comportament mai serioase.
rasa-brac-de-weimar-animale-devotate

Ingrijire si hrana

Blana scurta a cainelui din rasa Brac de Weimar este usor de intretinut: odata pe saptamana trebuie periata cu o perie aspra, care sa indeparteze mizeria si firele moarte. Acesti caini naparlesc des, astfel ca in aceste perioade au nevoie de un periat mai intens. Daca este crescut in apartament, cainele din rasa Brac de Weimar nu se va murdari prea mult, astfel ca o baie la cateva luni este suficienta. 
Deoarece este foarte activ, picioarele si ghearele acestui caine au nevoie de o grija speciala. Ghearele trebuie taiate regulat, cel putin odata pe saptamana. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Cainele din rasa Brac de Weimar este mai expus la balonare decat alte rase de caini. In aceste conditii este bine ca acest caine sa fie hranit de mai multe ori pe zi, cu portii mici. De asemenea, acest caine este predispus si la numeroase probleme osoase. 
caine-brac-de-weimar-balonare

Conditii de viata

Bracul de Weimar agreeaza  si viata de apartament, daca beneficiaza zilnic de plimbare li miscare. Este insa ideal pentru traiul la curte, unde sa aiba spatiu suficient pentru alergat si joaca. Acestor caini nu le place sa fie lasati singuri prea mult timp, se plictisesc si tncep sa latre si sa roada obiectele din casa. 

Dresaj

Bracul de Weimar este un caine inteligent, care raspunde foarte bine la comenzi si la dresaj, in special daca aceste activitati incep de la varste fragede.

20.BRAC GERMAN

Brac german
  • Prietenie cu alte animale
    stea1 stea2
  • Prietenie cu strainii
    stea1 stea2 stea3
  • Prietenie cu copiii
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Dresaj
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Ingrijire
    stea1 stea2
  • Paza
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
NumeBrac german
Cod rasaGrupa 7, numarul 119
PoreclaGSP
Tara de origineGermania
Greutate25-40 kg
Inaltime56-62 centimetri
BlanaScurta
CuloareMaro inchis, negru, cu pete
Capacitate la nastere6-8 pui
Speranta de viata12-14 ani

Origine si istoric

Exista putina documentare in ceea ce priveste originile rasei brac german, cert este ca din anii 1880 pana in 1900, crescatorii germani au rafinat foarte mult aceasta rasa, facand-o mai inteligenta, mai rafinata, avand o pozitie mai buna, stil si un miros mai dezvoltat. 

Descriere fizica

Bracul german este un caine de vanatoare echilibrat, cu un bot lung, expresiv, ochi migdalati si urechile lasate. Balana sa este scurta si densa ce are o singura culoare sau are pete. Coada sa este taiata in proportie de 60%. Poate atinge o inaltime de 56-62 centimetri si greutatea de 20-30 kilograme. Structura oaselor este foarte importanta. Cainii brac german cu oase prea grele sau prea usoare sunt descalificati. Blana poate fi intr-o singura culoare maro inchis sau negru, fie sa aiba un model cu pete si stropi.
brac-german-cu-pete-maronii-caini-de-vanatoare

Comportament si personalitate

Cainele brac german este un animal de companie iubitor, fiind un asistent foarte concentrat. Iubeste sa fie langa oameni, este excelent cu copiii insa joaca dintre ei trebuie supravegheata. Este excelent caine de paza si va latra atunci cand un strain se apropie de casa. Latratul sau nu este agresiv, ci este o simpla alerta. Pentru o familie foarte activa, cainele brac german este ideal.
Anxietatea de separare este comuna la rasa brac german, o rasa orientata catre oameni. Se ataseaza puternic de oameni si devine chiar deprimat daca este lasat singur in casa. Exprima aceasta stare prin ros, sapat si latrat excesiv. Asigurandu-i suficienta miscare, va reusi sa depaseasca anxietatea, insa este mult mai potrivit pentru familiile in care exista un membru acasa sau pentru cei care lucreaza putin.
Bracul german este o rasa in care poti avea incredere, insa nu si atunci cand este in preajma pisicilor si cainilor mai mici. Va dori sa-i prinda la un moment dat, chiar si atunci cand creste impreuna cu acestia. Masculii intotdeauna vor arata agresivitate fata de alti masculi.
caini-brac-german-iubitor

Ingrijire si hrana

O ora sau doua de miscare intensa este minimum de care are nevoie acest caine energic. Experimenteaza o copilarie prelungita si un caine matur brac german este la fel de zgomotos si energic ca un pui.
Cainele brac german are nevoie de putina ingrijire. Naparleste mult  si poate fi periat o data pe saptamana. Spalarea se face doar atunci cand este necesar, iar o spalare frecventa poate indeparta stratul natural de ulei ce protejeaza blana. Unui brac german activ i se vor scurta unchiile in mod natural, insa daca le auzi cand calca pe podea, inseamna ca este cazul sa le tai. Verificarea saptamanala a urechilor este obligatorie pentru a preveni orice infectie, iritatie. Curatarea lor se face cu o solutie prescrisa de medicul veterinar si in plus, se periaza dantura saptamanal.
Hranirea cainelui brac german se face de doua ori pe zi, cu o hrana uscata de cea mai buna calitate. 
brac-german-alergand-hrana-si-igiena

Sanatate si puncte vulnerabile

Media de viata a cainelui brac german este de 12-14 ani. Aceasta rasa este vulnerabila la cateva afectiuni printre care: torsiune (dilatatie) gastrica, diabet insipid, ruptura de ligament cranial, epilepsie, probleme ale ochilor, dermatita lupus, tumori, boala von Willebrand si inversarea cromozomilor XX.

Conditii de viata

Un apartament mic si statul pe canapea nu sunt tocmai potrivite pentru cainele brac german care dezvolta rapid anxietatea si distructivitatea.
Vanatul este activitatea preferata a cainelui brac german  si poate petrece o zi intreaga urmarind si aducand prada. Vanatorii ii valorifica pentru aceste instincte innascute si au nevoie de putin dresaj cand este vorba de vanatoare. Cand este scos afara, e important sa fie tinut in lesa sau intr-o curte imprejmuita pentru ca va avea tendinta de a prinde pasari, pisici sau animale mai mici. Gardul curtii ar trebui sa aiba cel putin 1.8 metri inaltime si sa fie bine imprejmuit pentru ca bracul german are tendinta de a sapa pe sub gard.  
brac-german-cu-alb-apartament

Dresaj

Cainele brac german poate fi dificil de dresat. Intelege usor comenzile atunci cand se afla la vanatoare, insa in casa este cu totul alta problema. Este distrat de orice stimul vizual, auditiv, olfactiv si daca prinde ceva interesant va fi imposibil sa il mai faci sa se concentreze la lectia de dresaj. Dresajul cainelui brac german ar trebui sa inceapa devreme, cu sedinte scurte. Atitudinea pozitiva, blanda dar consistenta este secretul dresajului la bracul german

Utilitate

Chiar si in ziua de astazi, cainele brac german este folosit la vanatoarea de fazani, prepelite, cocosi de munte, potarnichii, rate salbatice, iepuri si oposumi. Blana sa impermeabila il ajuta sa lucreze pe terenurile accidentate si chiar in apa rece. Vanatorii spun : „Daca un brac german nu gaseste nimic, inseamna ca nu este nimic acolo”.

Brac german de vanzare

Astazi, 23 noiembrie 2014, un pui de brac german are pretul de 800-1500 lei, adica 200-300 Euro, insa pretul variza in functie de crescator.

21.BRANDLBRACKE
Brandlbracke
  • Energie
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Afectiune
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Joaca
    stea1 stea2 stea3 stea4
  • Dresaj
    stea1 stea2
  • Ingrijire
    stea1 stea2
  • Inteligenta
    stea1 stea2 stea3 stea4 stea5
Standard rasa
NumeBrandlbracke
Tara de origineAustria
Greutate14-22 kg
Inaltime45-60 cm
BlanaScurta si deasa.
CuloareNeagra cu pete roscate.
Speranta de viata12-14 ani
Brandlbracke este o rasa de caine originara din Austria. Numele sau deriva din nemtescul "brand", care semnifica "foc". Aceasta denumire i-a fost data deoarece blana sa prezinta mici pete roscate. Rasa Brandlbracke este recunoscuta oficial de crescatori inca din anul 1883.

Origine si istoric

Brandlbracke este una dintre cele mai importante rase de brac din Austria. Se spune ca aceasta rasa de caini este o descendenta a vechilor caini de vanatoare celti, "Keltenbracke". In trecut, cainii din aceasta rasa erau folositi la vanatoare, unde simtul mirosului puternic dezvoltat ii transformau in parteneri ideali care reperau rapid prada. 
In prezent, rasa Brandlbracke este una dintre cele mai apreciate din Austria, cainii din aceasta rasa fiind folositi in continuare la vanatoare. Este insa si un animal de companie foarte devotat. 
caine-Brandlbracke-in-alergare-devotat

Descriere fizica

Cainele din rasa Brandlbracke are o constitutie robusta si musculoasa, supla in acelasi timp. Atinge o inaltime de 45-60 de centrimetri si o greutate de 14-22 de kilograme. In general, femelele sunt mai mici decat masculii. 
Au blana scurta si deasa, de culoare neagra, cu pete roscate la nivelul labelor. Deasupra ochilor formeaza mai multe fire de par, care dau impresia de sprancene.

Comportament si personalitate

Deoarece are un simt al mirosului extrem de dezvoltat, cainele din rasa Brandlbracke este ideal pentru vanatoare. Este un alergator elegant, ideal pentru numeroase jocuri si activitati in aer liber. Are o voce placuta si devine un animal de companie excelent, datorita persoanlitatii sale prietenoase. 
Cainele din rasa Brandlbracke este foarte fericit atunci cand petrece mult timp in natura si prefera sa isi petreaca timpul in apropierea stapanilor. Ca animal de companie, cainele din rasa Brandlbracke este supus, loial, iubitor si foarte afectuos.
rasa-Brandlbracke-vanatoare

Ingrijire si hrana

Foarte dinamic si vioi, cainele din rasa Brandlbracke are nevoie de miscare zilnica. O plimbare de o ora prin parc, in fiecare zi este suficienti pentru acest caine. Acasa insa are nevoie de atentia constanta a stapanilor, care trebuie sa il implice in cat mai multe activitati. 
Blana sa scurta are nevoie de periat doar o data pe saptamana si de baie doar atunci cand este foarte murdara. Ghearele trebuie taiate regulat, iar urechile curatate saptamanal pentru a evita infectiile. 

Sanatate si puncte vulnerabile

Cainele din rasa Brandlbracke este foarte sanatos si nu sufera de boli specifice. Speranta de viata de este de 12-14 ani. Ca majoritatea cainilor, si Brandlbracke este predispus la afectiuni osoase, artrita, atrofierea retinei si balonare. 

Conditii de viata

Acest caine energic este potrivit pentru viata la curte. Ii place sa petreaca mult timp afara, sa se joace si sa alerge. De asemenea, cainele din rasa Brandlbracke se descurca excelent la numeroase exercitii si jocuri de inteligenta. Este un caine care se dezvolta frumos in mediul rurarl. In plus, nu ii place sa fie tinut in lesa. 
caine-Brandlbracke-curte

Dresaj

Deoarece este foarte atasat de stapan pe care vrea sa il impresioneze constant, cainele din rasa Brandlbracke raspunde foare bine la dresajul si comenzile de baza. Este un caine inteligent, care invata rapid toate trucurile pe care stapanul este dispus sa i le arate.

22.BRIARD